V Berlíne vyšlo do ulíc 80-tisíc ľudí. Vyjadrili podporu iránskym protestom

V Berlíne demonštrovalo 80 000 ľudí na podporu protivládnych protestov v Iráne. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na odhady polície. Na demonštráciu v centre nemeckej metropoly prišlo mnoho Iráncov žijúcich v Nemecku a prišli na ňu aj ľudia, ktorí bývajú v zahraničí. Tvrdý postup proti protestom, ktoré v Iráne vypukli v súvislosti s úmrtím dvadsaťdvaročnej Mahsy Amínovej v policajnej väzbe, si vyžiadal vyše 200 mŕtvych.

22.10.2022 21:32
berlín, irán, protest Foto: ,
Demonštrácia v Berlíne na podporu protestov v Iráne.
debata (7)

Na demonštrácii v Berlíne bolo vidieť mnoho iránskych vlajok a sloganov v angličtine Woman, Life, Freedom (Žena, život, sloboda). Demonštranti požadovali pád iránskeho režimu a skandovali „smrť (ajatolláhovi Sejjedovi Alímu) Chameneímu“. Pôvodne organizátori očakávali približne 50 000 ľudí. Účasť pre nich bola podľa hovorkyne napokon prekvapením.

Protesty v Iráne vypukli v polovici septembra po tom, ako polícia zatkla pre zle nasadený hidžáb 22-ročnú Amíníovú. Tá potom v policajnej väzbe zomrela. Podľa rodičov sa tak stalo v dôsledku bitky a hrubého zaobchádzania zo strany polície, to však úrady odmietajú.

Mahsa Amíníová Čítajte viac Preč so šatkami. Položia ženy iránsky režim? Môže to byť brutálne

Tohtoročné protesty predstavujú jednu z najväčších výziev pre teokratický režim, ktorý Iránu vládne od konca 70. rokov. Úrady proti demonštrantom tvrdo zasiahli. Agentúra HRANA, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv v Iráne, uviedla, že pri nepokojoch v krajine doteraz zahynulo 244 demonštrantov, vrátane 32 maloletých. Pri protestoch v 114 mestách a obciach a na 81 univerzitách bolo podľa nej do štvrtka zabitých 28 príslušníkov bezpečnostných síl a vyše 12 500 ľudí bolo zatknutých.

irán, protest Čítajte viac Irán sa po smrti Amíníovej zmieta v nepokojoch. Študentky Raísímu: Zmiznite

Vznik protestov a ich pokračovanie predstavitelia iránskej vlády pripisujú podpore zo zahraničia. Iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján uviedol, že protesty podnecujú USA, aby oslabili Teherán v rokovaní o obnovení dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. „Neurobíme ústupky Američanom,“ uviedol šéf iránskej diplomacie.

Washington tento týždeň uviedol, že pre represie protestov a dodávky bezpilotných prostriedkov Rusku nie je obnovenie zmluvy, od ktorej USA odstúpili v roku 2018, v dohľadnej dobe pravdepodobné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Mahsa Amíníová