Čína šéfa nemení. Si Ťin-pchinga zvolili straníci na tretie funkčné obdobie

Čínsky prezident Si Ťin-pching bol v nedeľu potvrdený do funkcie generálneho tajomníka komunistickej strany Číny na bezprecedentné tretie päťročné funkčné obdobie.

23.10.2022 07:15
Si Ťin Pching Foto: ,
Si Ťin-pching na 20. zjazde čínskych komunistov v Pekingu.
debata (8)

Strana zároveň vymenovala nový sedemčlenný stály výbor, na ktorého čele stojí práve 69-ročný Si a v ktorom dominujú prezidentovi spojenci.

Čína, 20. zjazd Komunistickej strany
Čína, 20. zjazd Komunistickej strany. Hostesky...
+7Čína, 20. zjazd Komunistickej strany. Delegáti...

V novom stálom výbore politbyra, ktorý predstavuje najužšie vedenie strany a taktiež aj Číny ako takej, sa na druhom mieste prekvapujúco umiestnil 63-ročný šanghajský stranícky líder Li Čchiang. Výber podľa agentúry DPA naznačuje, že sa blízky dôverník Si Ťin-pchinga stane v marci novým predsedom vlády. Členom najužšieho mocenského kruhu ale nebude doterajší čínsky premiér a zástanca ekonomických reforiem 67-ročný Li Kche-čchiang, odchádza do predčasného dôchodku, hoci má len 67 rokov.

Si Ťin-pching Čítajte viac Putin? Si Ťin-pching môže byť oveľa väčším problémom, tvrdí expert

V sedemčlennom výbore zostáva popri Si Ťin-pchingovi aj šéf mocnej disciplinárnej komisie, 65-ročný Čao Le-ťi, a hlavný ideológ, 67-ročný Wang Chu-ning. Okrem šanghajského straníckeho vodcu sú novo členmi tohto úzkeho kruhu aj stranícky vodca z Pekingu, 66-ročný Cchaj Čchi, náčelník generálneho štábu a blízky dôverník Si Ťin-pchinga Ting Süe-siang a šéf strany významnej provincie Kuang-tung, 66-ročný Li Si.

V predchádzajúcom politbyre zasadala aj čínska vicepremiérka Sun Čchun-lan. Tá teraz odišla do dôchodku a žiadna ďalšia žena sa už členkou tohto orgánu nestala.

Oznámeniu nového najužšieho vedenia predchádzal 20. zjazd komunistickej strany Číny, na ktorom rokovalo okolo 2 300 účastníkov. Si Ťin-pching je na čele Komunistickej strany Číny od novembra 2012 a prezidentom je od marca 2013. Podľa odborníkov sa postupne stal najmocnejším vodcom, akého Čína v posledných desaťročiach mala.

Čínsky parlament na svojom zasadnutí v marci 2023 Si Ťin-pchinga podľa predpokladov zvolí ako prezidenta aj na ďalších päť rokov. Teoreticky môže Si vládnuť neobmedzene dlho, pretože v roku 2018 parlament vyškrtol z ústavy klauzulu obmedzujúcu výkon funkcie prezidenta na dva po sebe nasledujúce mandáty, teda na desať rokov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching