Meloniová sa ako prvá žena na čele talianskej vlády ujala funkcie

Giorgia Meloniová sa ako prvá žena v čele talianskej vlády v nedeľu oficiálne ujala funkcie. Na ceremónii v paláci Chigi v Ríme jej odchádzajúci premiér Mario Draghi po takmer 90-minútovom súkromnom rozhovore symbolicky odovzdal zvonček, ktorý sa používa pri rokovaniach kabinetu.

23.10.2022 13:33
Mario Draghi / Giorgia Meloniová / Foto: ,
Odchádzajúci premiér Mario Draghi a nová predsedníčka vlády Giorgia Meloniová v paláci Chigi v Ríme 23. októbra 2022
debata (1)

Nová premiérka, šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), neskôr usporiada prvé stretnutie ministrov zložených z členov jej strany a jej spojencov, Ligy Mattea Salviniho a strany Vpred expremiéra Silvia Berlusconiho.

Meloniová (45) v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvýkrát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny.

Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny bojujúcej proti ruským inváznym silám.

Giorgia Meloniová Čítajte viac Expert: Meloniová nie je Mussolini, ale z kultúry fašizmu vychádza
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Giorgia Meloniová