Ukrajina by podľa Šojgua mohla použiť špinavú bombu. Kyjev však jadrové zbrane nevlastní

Ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval v nedeľu so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom, s ktorým hovoril aj o situácii na Ukrajine. Oznámilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany.

23.10.2022 21:14 , aktualizované: 22:22
Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
debata (102)

„Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii,“ uviedol rezort obrany vo vyhlásení.

Zároveň dodáva, že Šojgu počas telefonátu vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu. Špinavá bomba je konvenčná výbušnina s prímesou rádioaktívneho materiálu. Rusko však nezverejnilo nijaký dôkaz na podporu tvrdenia o použití tzv. špinavej bomby Ukrajinou. Ukrajina navyše jadrové zbrane nevlastní.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba označil ruské tvrdenie za absurdnú a nebezpečnú lož a poprel, že by sa Kyjev na niečo také chystal. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jedine Rusko je schopné v Európe použiť jadrové zbrane.

Šojgu o zmienených obavách Moskvy v nedeľu hovoril aj so svojím tureckým kolegom Hulusim Akarom a britským ministrom obrany Benom Wallaceom. Britský minister v telefonáte so Šojguom odmietol tvrdenia Moskvy, že západné krajiny napomáhajú plánovanej eskalácii vojny na Ukrajine.

„Minister obrany tieto tvrdenia odmietol a varoval, že takéto obvinenia by nemali byť použité ako zámienka na väčšiu eskaláciu,“ uviedlo britské ministerstvo obrany vo vyhlásení, pričom poznamenalo, že o rozhovor požiadala Moskva.

V piatok Šojgu telefonicky hovoril s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. Obe strany potvrdili, že diskutovali o Ukrajine. Išlo o druhý telefonát Austina so Šojguom od februárového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V máji Austin naliehal na Moskvu, aby zaviedla „okamžité prímerie“.

Emmanuel Macron Čítajte viac Macron: Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné dosiahnuť mier s Ruskom
102 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine #špinavá bomba