Žena Putinovho hovorcu sa vyhla sankciám na izraelskej pláži

Bývalú ruskú krasokorčuliarsku hviezdu nepustia do EÚ ani do USA, naopak, izraelské hranice môže prekročiť, čo pravdepodobne aj využila. Znamenalo by to, že Izrael nemal problém s tým, že na jeho územie priletela Tatiana Navková, manželka Dmitrija Peskova, ktorý pracuje ako hovorca šéfa Kremľa Vladimira Putina a slúži ako hlásna trúba ruskej invázie na Ukrajinu.

26.10.2022 13:55
Tatiana Navková, dmitrij peskov Foto: ,
Tatiana Navková s manželom Dmitrijom Peskovom.
debata (6)

O ceste Navkovej do židovského štátu informovalo združenie Izraelskí priatelia Ukrajiny. „Strávila niekoľko dní v luxusnom hoteli pri pláži v Tel Avive,“ citovali ho izraelské a ukrajinské médiá. Server Times of Israel napísal, že rezort izraelskej diplomacie reagoval slovami, že o tom nevie nijaké podrobnosti. Táto odpoveď sa dá chápať viac-menej tak, že ministerstvo nepriamo dalo za pravdu tvrdeniu združenia.

Izraelskí priatelia Ukrajiny označili pobyt Navkovej v Tel Avive za nehoráznosť. „Izrael umožňuje Putinovým kamarátom, ktorí sa nachádzajú pod prísnymi sankciami, slniť sa na pláži a užívať si život,“ citoval portál Ynetnews Annu Zarovovú z tohto združenia.

Peskov a Nikolaj Čítajte viac Peskova juniora nachytali. Na odvod do armády odmietol ísť

Sankcie proti Navkovej najprv v marci tohto roku uvalili USA, EÚ sa pridala v júni. Jej zaradenie na sankčný zoznam súviselo s tým, že naň zapísali mená najbližších členov rodiny Putinovho hovorcu po ruskom vpáde na Ukrajinu.

Navková sa na ľade preslávila opakovane. V rokoch 2003 – 2006 stihla obohatiť svoju zbierku najcennejších medailí vo všetkých štyroch najvýznamnejších súťažiach v krasokorčuľovaní: získala jedno zlato na olympiáde, dve zlaté medaily na svetovom šampionáte a po tri zlaté na majstrovstvách Európy a vo finále Grand Prix.

VIDEO: Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video

Peskov je druhý manžel Navkovej, ktorá si po obidvoch sobášoch ponechala svoje rodné priezvisko. S prvým mužom sa rozviedla pred dvanástimi rokmi, za hovorcu šéfa Kremľa sa vydala v lete 2015 (rok predtým porodila ich jediné dieťa – dcéru Nadeždu).

Vďaka Peskovovi si Navková môže dopriať luxusný život, tvrdia Spojené štáty. Keď na ňu Washington uvalil sankcie, rezort diplomacie USA vo vyhlásení poukázal aj na to, že si na svoje bohatstvo nemohla legálne zarobiť: „Vlastní majetkové impérium v hodnote viac ako 10 miliónov dolárov. Medzi jej nehnuteľnosti patrí dom na elitnom moskovskom predmestí, kde žije aj Putin, byt v Moskve, ktorý jej darovala vláda, a byt na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý Rusko okupuje od roku 2014.“

VIDEO: Nastenka z Mrázika sa vrátila na obrazovky. Bojuje proti ruskej propagande
Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine