249. deň: Stopka pre obilie. Moskva zavrela vodnú cestu, Zelenskyj žiada ráznu odpoveď sveta

Celosvetové ceny potravín môžu opäť rásť pre vojnu na Ukrajine. Rusko zablokovalo vodný koridor pre vývoz ukrajinského obilia.

30.10.2022 06:20 , aktualizované: 20:51
vojna na Ukrajine, vrtuľník Foto:
Na tejto fotke prevzatej z videa a zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva obrany v piatok 28. októbra 2022 vrtuľník Ka-52 ruského letectva strieľa rakety na cieľ na neznámom mieste na Ukrajine.
debata (790)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 249. deň
  • Zelenskyj žiada ráznu odpoveď sveta po stiahnutí sa Ruska z dohody o obilí
  • NATO a EÚ žiada Rusko, aby sa vrátilo k dohode o vývoze obilia z Ukrajiny
  • Prezidentka Čaputová povolila od začiatku vojny službu v cudzej armáde šiestim Slovákom

VIDEO: Ruský vrtuľník MI-35 nasadený v bojoch na Ukrajine.

Video

22:02 Ruské pozastavenie dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov momentálne znemožňuje pohyb dovedna 218 lodiam. Uviedlo to v nedeľu ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru, informuje agentúra Reuters.

Rusko v sobotu oznámilo, že pozastavuje svoju účasť na zmienenej dohode, a to v dôsledku sobotného dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva viní Ukrajinu. Kyjev tieto obvinenia popiera a tvrdí, že Moskva útok len využila na to, aby tak pod „falošnou zámienkou“ odstúpila od obilnej dohody.

„Vzhľadom na skutočnosť, že ukrajinská strana nemá k 30. októbru povolenie od Spoločného koordinačného centra (v Istanbule) na prechod cez bezpečný koridor či na výkon inšpekcií… je 218 plavidiel momentálne zablokovaných na svojich pozíciách,“ informovalo ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru na Facebooku aj Telegrame.

Rezort priblížil, že 95 spomedzi týchto lodí už opustilo ukrajinské prístavy; sú naložené tovarom a čakajú na kontrolu v zmienenom koordinačnom centre, aby mohli následne pokračovať v plavbe k svojim kupcom. Ďalších 101 prázdnych lodí zase čaká na kontrolu v opačnom smere, aby mohli doplávať do ukrajinských prístavov. Zvyšných 22 lodí – už naložených poľnohospodárskymi produktmi – čaká v ukrajinských prístavoch na možnosť vyplávania. (tasr)

21:26 Na Václavskom námestí v Prahe sa v nedeľu popoludní opäť zišli desaťtisíce ľudí. Priaznivci spolku Milion chvilek tam demonštrovali na akcii s názvom Česko proti strachu: Spoločne na Václavák. Vyslovili sa proti strachu a nenávisti, za slobodu a demokraciu a tiež za Česko a Ukrajinu.

česko protest praha demonštrácia Čítajte viac V Prahe demonštrovali desaťtisíce ľudí proti strachu

20:51 Rusko musí pred začatím akýchkoľvek rokovaní stiahnuť všetky svoje vojenské jednotky z ukrajinského územia, uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na opätovné ponuky Moskvy na rozhovory s Kyjevom.

„Jediným realistickým návrhom by bolo okamžité ukončenie ruskej vojny proti Ukrajine a stiahnutie ruských ozbrojených síl z ukrajinského územia,“ uviedol v nedeľu hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko.

Reagoval tak na nedávne vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý potvrdil ponuku ruského prezidenta Vladimira Putina na rokovania, píše DPA.

Nikolenko povedal, že ak chce Rusko skutočne rokovať, musí prestať s ničením ukrajinskej energetickej infraštruktúr. Dodal, že nikto, kto chce rokovať, by nemal bombardovať na Ukrajine obývané oblasti, mobilizovať 300.000 záložníkov či blokovať vývoz obilia. (tasr/dpa)

19:46 Turecký minister obrany Hulusi Akar rokuje so svojimi rezortnými kolegami z Ruska a Ukrajiny v snahe obnoviť dohodu o vývoze ukrajinského obilia, ktorú sprostredkovala OSN a Ankara. Oznámilo to v nedeľu turecké ministerstvo obrany, informuje denník The Guardian.

Hulusi Akar pritom požiadal obe strany, aby sa vyhli akejkoľvek „provokácii“, ktorá by mohla ovplyvniť pokračovanie predmetnej dohody, informuje agentúra Reuters. Turecký rezort obrany zároveň oznámil, že „dnes aj zajtra“ bude pokračovať v inšpekciách plavidiel naložených obilím, ktoré čakajú na prechod cez Bospor.

Dohodu o odblokovaní ukrajinských čiernomorských prístavov podpísali separátne Rusko a Ukrajina s Tureckom a OSN, ktoré im ju sprostredkovali, koncom júla v Istanbule. Jej platnosť mala vypršať 19. novembra. V rámci tejto dohody bolo v Istanbule zriadené koordinačné centrum, ktoré dohliada na vývoz obilia z ukrajinských prístavov a vykonáva príslušné kontroly. (tasr)

18:49 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v nedeľu Rusko, aby sa držalo svojich povinností vyplývajúcich z dohody o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v Čiernom mori. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Milióny ľudí na svete hladujú, a Rusko opäť spochybňuje bezpečnosť lodí s obilím. Toto musí prestať,“ zdôraznila.

„To, či rodiny v Libanone, Nigeri alebo Bangladéši vedia zaplatiť za svoje ďalšie jedlo, nesmie závisieť od vojnových plánov ruského prezidenta Vladimira Putina,“ dodala Baerbocková s tým, že desiatky plavidiel sú aktuálne na ceste s ukrajinským obilím do iných krajín.

„Vyzývame Rusko, aby neohrozovalo bezpečnosť týchto lodí a opäť sa držalo svojich záväzkov voči medzinárodnému spoločenstvu,“ uviedla šéfka nemeckej diplomacie.

18:18 Severoatlantická aliancia vyzvala Rusko, aby urýchlene obnovilo svoju účasť na dohode o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na tejto dohode v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva viní Ukrajinu. NATO teraz vyzýva Putina, aby toto rozhodnutie prehodnotil a vrátil sa k dohode s cieľom umožniť, aby sa tak potraviny „dostali k tým, ktorí ich najviac potrebujú“.

„Prezident Putin musí prestať používať potraviny ako zbraň a ukončiť svoju nelegálnu vojnu na Ukrajine,“ uviedla v nedeľu hovorkyňa NATO Oana Lungescuová. „Vyzývame Rusko, aby prehodnotilo svoje rozhodnutie a urýchlene obnovilo dohodu, aby sa tak potraviny mohli dostať k tým, ktorí ich najviac potrebujú,“ povedala.

Všetky členské krajiny podľa jej slov privítali túto dohodu, ktorú Rusku a Ukrajine sprostredkovalo Turecko a OSN. „Tento vývoz pomohol znížiť ceny potravín na celom svete,“ dodala Lungescuová podľa denníka The Guardian na margo významu predmetnej dohody. (tasr/sky news)

18:00 Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu most cez rieku Krasna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, čo sa považuje za jasnú snahu o zastavenie ukrajinskej armády. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ruské sily sa obávajú, že Ukrajinci sú veľmi blízko, keďže protiofenzíva v oblasti pokračuje.

Ruskí vojaci údajne do vzduchu v sobotu vyhodili aj most neďaleko mesta Kremnina. Ukrajinská armáda v Luhanskej oblasti postupuje smerom k Rusmi okupovaným mestám Svatove a Kreminna. V sobotu ukrajinské úrady uviedli, že cestu medzi týmito mestami z prevažnej časti dostali pod svoju kontrolu. Informuje o tom portál news.sky.com. (si­ta)

17:40 Britskí opoziční politici vyzvali na vyšetrovanie medializovaných tvrdení, že sa predpokladaní agenti Kremľa nabúrali do mobilného telefónu expremiérky Liz Trussovej, keď bola britskou ministerkou zahraničných vecí.

Lizz Trussová Čítajte viac Hackeri napojení na Kremeľ údajne napadli súkromný telefón Trussovej

17:15 Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril „hlboké znepokojenie“ nad zastavením vývozu ukrajinského obilia po Čiernom mori, ku ktorému došlo po tom, ako Rusko v sobotu oznámilo, že pozastavuje svoju účasť na tzv. obilnej dohode.

„Generálny tajomník (OSN) je hlboko znepokojený pretrvávajúcou situáciou týkajúcou sa čiernomorskej obilnej iniciatívy,“ povedal Guterresov hovorca. „Rozhodol sa o deň odložiť svoj odchod na summit Ligy arabských štátov (LAŠ), aby sa mohol venovať tejto otázke,“ uviedol ďalej hovorca.

Guterres podľa slov svojho hovorcu pokračuje „v intenzívnych kontaktoch“ s cieľom dosiahnuť zrušenie ruského pozastavenia účasti na tejto čiernomorskej obilnej dohode, ako aj obnovenie a úplnú implementáciu tejto iniciatívy zameranej na uľahčenie vývozu potravín a hnojív z Ukrajiny aj Ruska.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu informoval, že s Guterresom hovoril o koordinácií opatrení zameraných na zachovanie exportu z Ukrajiny. Dodal pritom, že „Rusko sa musí vrátiť k (obilnej) dohode“. (tasr/afp)

16:32 Pápež František sa počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána opäť modlil za obyvateľov Ukrajiny, informuje TASR na základe správy agentúry APA. „Myslime na utrápený ukrajinský ľud a modlime sa, aby našli pokoj,“ povedal pápež pred davom zhruba 35 000 veriacich na Námestí sv. Petra, ako uvádza agentúra Kathpress.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý pondelok podľa vlastných slov Františka na spoločnom stretnutí poprosil, aby zatelefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ruskému patriarchovi Kirillovi a prezidentovi USA Joeovi Bidenovi v záujme podpory mierového procesu na Ukrajine, pripomína APA.

Kremeľ na to reagoval s tým, že Rusko je týmto kontaktom otvorené. „Nevieme, čo tieto slová znamenajú, aký základ majú a ktorým smerom sa môžu uberať. Keď sa však objaví nejaká malá medzera, v každom prípade ju využijeme,“ povedal v súvislosti s vyjadreniami Moskvy vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin.

16:00 Rusko vyhlásilo, že objavilo trosky dronov, ktoré zaútočili na jeho flotilu v krymskom prístave Sevastopol. Drony mali podľa Moskvy využiť „bezpečnú zónu“ koridoru určeného na vývoz ukrajinského obilia a mohli byť vypustené z „civilnej lode“.

„Námorné drony sa pohybovali v bezpečnej zóne ‚obilného koridoru‘,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že „vyzdvihlo“ z mora trosky pochádzajúce z niektorých dronov. Jedno z bezpilotných lietadiel mohlo podľa ministerstva vyštartovať „z paluby jednej z civilných lodí prenajatej Kyjevom alebo jeho západnými veliteľmi na vývoz poľnohospodárskych produktov z prístavov Ukrajiny“, cituje AFP.

Rusko tiež v nedeľu vyslovilo podozrenie, že niektoré z dronov využitých na útok na jeho flotilu na anektovanom Kryme mali „navigačné moduly kanadskej výroby“. Ministerstvo obrany v Moskve uviedlo, že jeho špecialisti „vykonali prieskum navigačných modulov kanadskej výroby, nainštalovaných na námorných bezpilotných lietadlách“.

Moskva tiež uviedla, že Kyjev plánoval útok v Sevastopole s pomocou britských vojenských špecialistov. Jeden z údajov z „navigačného prijímača“ dronov podľa Moskvy preukázal, že bol vypustený „z pobrežia neďaleko mesta Odesa“. (tasr/afp)

15:20 V dôsledku pozastavenia dohody o vývoze ukrajinského obilia zo strany Ruska je „nemožné“, aby plne naložené tankery opustili ukrajinský prístav, uviedol v nedeľu ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nákladná loď naložená 40 tonami obilia mala dnes podľa plánu opustiť ukrajinský prístav. Tieto potraviny boli určené Etiópčanom, ktorí sú na pokraji hladomoru. V dôsledku blokády ‚obilného koridoru‘ Ruskom je však vývoz nemožný,“ napísal Kubrakov na sociálnej sieti Twitter. (tasr)

14:51 Slovinsko poskytlo Ukrajine 28 svojich tankov M-55S, ktoré sú modernizovanou verziou starších sovietskych tankov T-55. Už skôr ohlásenú dodávku dnes slovinským médiám potvrdilo ministerstvo obrany v Ľubľane. Namiesto toho krajina dostane viac ako štyri desiatky vojenských vozidiel z Nemecka. Na výmene vojenskej techniky sa v septembri dohodli premiér Robert Golob a nemecký kancelár Olaf Scholz.

Reportéri serveru 24ur.com v utorok zaznamenali, ako vlak s tankmi zakrytými plachtou odchádza z stanice v Celje smerom na Ukrajinu. Dnes úspešné odovzdanie potvrdilo slovinské ministerstvo.

Celkovo by malo Slovinsko podľa agentúry DPA dostať od Nemecka 43 ťažkých nákladných vozidiel. Odovzdané by podľa slovinského ministerstva obrany mali byť ešte tento rok. (čtk)

13:45 Ruská súkromná armáda Vagnerova skupina očividne znižuje štandardy a verbuje aj ruských väzňov, ktorí trpia vážnymi ochoreniami, vrátane ľudí infikovaných vírusom HIV a vírusom hepatitídy C. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v aktualizácií správy o vývoji vojny na Ukrajine.

Rezort obrany Veľkej Británie konštatoval, že v minulých konfliktoch Vagnerova skupina dodržiavala „relatívne vysoké štandardy náboru" a mnohí jej členovia predtým slúžili ako profesionálni vojaci. Avšak britské ministerstvo obrany na mikroblogovacej sieti Twitter uviedlo, že prijímanie väzňov s vážnymi zdravotnými ťažkosťami ukazuje na „prístup, pre ktorý je teraz prioritou počet a nie skúsenosti alebo kvalita". (sita/sky news)

12:40 Európska únia vyzvala v nedeľu Rusko, aby sa vrátilo k plneniu dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Podľa EÚ môže tento krok prehĺbiť globálnu potravinovú krízu vyvolanú ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine, informujú agentúry AFP a DPA.

Rusko v sobotu pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva obvinila Ukrajinu. O svojom rozhodnutí Rusko upovedomilo OSN.

„Ruské rozhodnutie pozastaviť účasť na čiernomorskej dohode ohrozuje hlavnú trasu pre vývoz veľmi potrebného obilia a hnojív, ktoré sú potrebné na riešenie globálnej potravinovej krízy vyvolanej ruskou vojnou voči Ukrajine,“ napísal v nedeľu na Twitteri šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Európska únia podľa neho apeluje na Rusko, aby tento svoj krok, ktorý znamená faktické obnovenie ruskej blokády ukrajinských prístavov, prehodnotilo. V podobnom zmysle sa už v sobotu večer vyjadril americký prezident Joe Biden, ktorý označil ruské odstúpenie od obilnej dohody za škandalózne. (tasr)

11:36 Nový ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev varoval v nedeľu Nemecko pred prijímaním ruských občanov, ktorí z vlasti utekajú pred čiastočnou mobilizáciou. „Bolo by od Nemecka nesprávne, keby prijalo ruských dezertérov,“ povedal ukrajinský diplomat pre noviny Bild am Sonntag, pričom ich označil za „bezpečnostné riziko“.

Rusi, ktorí z vlastnej krajiny ušli po tom, čo Kremeľ vyhlásil v súvislosti s vojnou na Ukrajine čiastočnú mobilizáciu, sú podľa Makejeva „mladí muži, ktorí nič neľutujú, ale chcú sa vyhnúť vojenskej službe“.

Makejev sa oficiálne stal veľvyslancom svojej krajiny v Berlíne v pondelok, pripomína DPA. Nahradil svojho predchodcu Andrija Meľnyka, ktorý sa preslávil nezvyčajne ostrou kritikou na adresu nemeckej vlády. (tasr/dpa)

10:54 Sobotňajší pravdepodobne ukrajinský útok na ruskú Čiernomorskú flotilu v krymskom prístave Sevastopoľ bol primeranou reakciou na ruské bombardovanie civilnej infraštruktúry po celej Ukrajine. Vo svojej pravidelnej analýze bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Kyjev sa k zodpovednosti za útok zatiaľ neprihlásil.

Snímky na sociálnych sieťach ukazujú, ako neznámy počet diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel zasiahlo v prístave Sevastopoľ na okupovanom polostrove Krym najmenej jednu fregatu triedy Admiral Grigorovič. Zábery tiež ukazujú dym blízko prístavu a čosi, čo vyzerá ako ruská protivzdušná obrana zasahujúca letiace ciele.

Miera poškodenia plavidiel Čiernomorskej flotily je v tejto chvíli nejasná. Moskva tvrdí, že útok spôsobil menšie škody na mínolovci Ivan Golubec. „Ruskí predstavitelia nepriznali žiadne škody na fregate triedy Admiral Grigorovič podobne ako ruské ministerstvo obrany popieralo akékoľvek škody na krížniku Moskva, keď ho ukrajinské sily 14. apríla potopili,“ uvádza americkí analytici. Čiernomorská flotila má tri moderné fregaty triedy Admiral Grigorovič, ktoré sú schopné odpaľovať riadené strely Kalibr.

„Ukrajinské rozhodnutie zaútočiť na fregatu schopnú odpaľovať strely Kalibr dáva v tomto čase zmysel vzhľadom na zosilnenú kampaň ruských dronových a raketových úderov cielených na ukrajinskú energetickú infraštruktúru,“ myslí si inštitút. „Ak Kyjev nariadil tento útok, išlo by o primeranú či dokonca zdržanlivú reakciu na rozsiahlu ruskú kampaň strategického bombardovania, ktorá v posledných niekoľkých týždňoch útočí na civilné ciele po celej Ukrajine,“ dodal. (čtk)

10:08 Prezidentka Zuzana Čaputová povolila od začiatku vojny na Ukrajine službu v cudzej armáde šiestim Slovákom. V 19 prípadoch žiadosti nevyhovela. Celkovo tak podpísala 25 rozhodnutí. Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Službu v cudzích ozbrojených silách musí podľa zákona o brannej povinnosti povoliť prezident SR. Žiadosť sa podáva na okresnom úrade, vyjadriť sa k nej musí rezort obrany, vnútra a zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine vyzval „všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta“, aby prišli bojovať po boku Ukrajincov. (tasr)

9:20 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak – v reakcii na správu o pozastavení dohody o obilí – označil rokovania s Ruskom za „stratu času“.

„Jadrové vydieranie, energetický teror, obilná blokáda… (ruský prezident Vladimir) Putin premenil potraviny, chlad či ceny (energií) na zbrane voči svetu,“ uviedol Podoľak na Twitteri.

„Putinovo Rusko vedie hybridnú vojnu voči Európe a berie si Afriku a Blízky východ za rukojemníkov. Opäť sa tak dokazuje: rokovania s RF (Ruskou federáciou) – strata času,“ dodal. (tasr)

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že stiahnutie sa Ruska z dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov si vyžaduje ráznu odpoveď zo strany Organizácie Spojených národov, ako aj od skupiny G20.

Ako informuje agentúra Reuters, Zelenskyj sa takto vyjadril v nočnom videoprejave, v ktorom Rusko zároveň obvinil zo snahy o umelé vytvorenie hladomoru v Afrike, na Blízkom východe i južnej Ázii. USA v reakcii na pozastavenie dohody zo strany Ruska uviedli, že Moskva takto zneužíva potraviny ako zbraň.

„Rusko sa opäť pokúša využiť vojnu, ktorú začalo, ako zámienku na použitie potravín ako zbraní, čo má priamy dosah na krajiny v núdzi a ešte zhoršuje už aj tak hrozné humanitárne krízy a potravinovú neistotu,“ uviedla hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu (NSC) Adrienne Watsonová. (tasr)

8:38 Ukrajinský Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti v noci na dnes ostreľovalo ruské delostrelectvo, ale nie sú hlásení mŕtvi. Na sociálnej sieti Telegram to napísal šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenko. V meste na brehu rieky Dneper Rusi zasiahli desať viacpodlažných i súkromných domov. Paľba poškodila tiež plynovod a vyhorel miestny podnik na odvoz domového odpadu.

Rezničenko zverejnil fotografie obhoreného vozidla na zvoz odpadu alebo bytu s prepadnutým stropom. Požiar na skládke už sa podľa neho hasičom podarilo zlikvidovať. (čtk)

6:20 Rusko nechce umožniť ďalší vývoz poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov, čo by mohlo mať negatívny vplyv na celosvetové ceny potravín. Moskva krok zdôvodnila sobotňajším útokom na svoje lode na okupovanom Kryme, za ktorým podľa nej boli ukrajinské drony. Kyjev Rusko obvinil, že si vymyslelo falošnú zámienku na zablokovanie obilného koridoru.

Rozhodnutie Ruska odstúpiť od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov je „škandalózne“, uviedol prezident USA Joe Biden. Podľa televízie Sky News to Biden vyhlásil v sobotu večer počas rozhovoru s novinármi.

Podľa ruského ministerstva obrany bolo do útoku na prístav v Sevastopole zapojených deväť bezpilotných lietadiel a sedem diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel. Poškodili mínolovku Ivan Golubec, inak sa podľa Moskvy podarilo útok odraziť a zničiť všetky vzdušné ciele. Napriek tomu bol strategický prístav uzavretý, ukrajinské médiá informovali o explóziách znejúcich Sevastopoľom.

Rusko na útok reagovalo pozastavením dohody o vývoze poľnohospodárskych produktov, vďaka ktorej sa doteraz podľa agentúry AP podarilo z Ukrajiny vyviezť vyše deväť miliónov ton obilia, čo viedlo k zníženiu globálnych cien potravín. Kyjev v reakcii Moskvu obvinil z toho, že si vymyslela falošnú zámienku a hrá „hladné hry“.

Moskva v sobotu tiež obvinila britské námorníctvo zo zodpovednosti za septembrové výbuchy na plynovodoch Nord Stream 1 a 2, ktoré po dne Baltského mora spájajú Rusko a Nemecko. Londýn tvrdenie, ktoré Moskva nepodložila žiadnymi dôkazmi, označil za vymyslený príbeh, ktorý vypovedá viac o sporoch vo vnútri ruskej vlády ako o Západe.

790 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine