Desia Rusov ukrajinské morské drony?

Ukrajina nemá žiadne vojenské námorníctvo. To jej však nebráni, aby neničila to ruské. Kyjev podľa všetkého zvládol ďalšiu odvážnu operácia. Ukrajinské ozbrojené sily dronmi zo vzduchu a z mora zasiahli čiernomorskú ruskú flotilu v okupovanom Sevastopole na Kryme.

31.10.2022 06:00
Sevastopol, vojna, Ukrajina Foto:
Ruská čiernomorská flotila v Sevastopole na okupovanom Kryme.
debata (134)

Nie je celkom jasné, čo všetko Ukrajinci zničili, a Rusi tvrdia, že útok odrazili. No novinár Andrij Caplienko zverejnil video (viď nižšie), ako sa morský kamikadze dron blíži ku Sevastopolu k svojim cieľom. Pravosť nahrávky nebolo zatiaľ možné overiť, ale aj niektorí ruskí vojenskí blogeri informovali, že Ukrajincom sa podarilo zasiahnuť loď Admirál Makarov, čo je hlavná fregata ruskej čiernomorskej flotily.

VIDEO: Ako ukrajinský morský kamikadze dron prenikol cez ruskú obranu

Video

Náhly útok sa odohral v sobotu nad ránom. Ponížená Moskva po ňom pozastavila dohodu o vývoze ukrajinského obilia.

Podobne ako pri minulých zásahoch ruských vojenských cieľov na okupovanom Kryme, aj tentoraz je Kyjev zdržanlivý a operáciu priamo nepotvrdil. No v deň útoku zverejnila ukrajinská tajná služba SBU na sociálnej sieti Twitter jasný odkaz.

"Prišiel čas bavovny. A to znamená, že ruské vybavenie a pozície okupantov budú opäť zničené. Pokračujeme v práci až do úplného víťazstva!“ napísala SBU.

Bavovna (bavlna) je ironický ukrajinský termín pre sériu výbuchov a sabotáži, ktoré sa od začiatku invázie odohrali na ruskom území a kremeľská propaganda ich vplyv zvyčajne zľahčuje.

Oficiálne nie je známe, či má Ukrajina morské alebo podmorské drony. V septembri sa však na ruských sociálnych sieťach šírila fotka plavidla, ktoré sa podarilo vyloviť pri Sevastopole. Morský dron na snímke však vyzerá inak stroje MANTAS T-12, ktoré vraj USA dodali Ukrajine, a ktoré sú určené najmä na prieskum.

Rusko tvrdí, že Kyjev na útok využil námorný koridor určený pre lode na prepravu obilia. Toto tvrdenie však nepodporilo žiadnymi faktami a je očividné, že ciele Ukrajincov boli vojenského charakteru.

VIDEO: Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja

Video

"Ukrajina je spoľahlivým spojencom pre celý svet. Sme pripravení pokračovať v lodnom prevoze potravín, aby sa zaistila globálna potravinová bezpečnosť. Svet by nemal byť rukojemníkom ruských rozmarov, hlad nemôže byť zbraňou. Spolu s civilizovaným svetom môžeme zastaviť ruský teroristický režim,“ napísal na Twitteri Olexander Kubrakov, ukrajinský minister pre infraštruktúru.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna