Po tragických oslavách Halloweenu v Soule so 156 obeťami sa kajá polícia aj minister

Juhokórejská polícia v predstihu vedela o nebezpečenstve vyplývajúcom zo zhromaždenia veľkého počtu ľudí v mieste sobotňajších osláv Halloweenu v Soule, kde si následná tlačenica vyžiadala 156 mŕtvych a podobný počet zranených. Spôsob, ako s dostupnými informáciami naložila, bol ale neadekvátny, povedal v utorok náčelník juhokórejskej polície. Minister vnútra Aj Sang-min sa za to ospravedlnil, informovala agentúra AFP.

01.11.2022 08:14
Kórea, Soul, Halloween, tlačenica, obete Foto: ,
Záchranné zložky zasahujú po tlačenici, ku ktorej došlo počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul v sobotu večer 29. októbra 2022.
debata

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vyzval na zavedenie bezpečnostných opatrení, ktoré by podobným tragédiám zabránili.

„Chcel by som využiť túto príležitosť a úprimne sa ospravedlniť verejnosti za túto nehodu ako minister zodpovedný za bezpečnosť ľudí,“ povedal minister vnútra Sang-min v parlamente o prístupe polície k udalosti, ktorá nemala oficiálnych organizátorov.

Pred ním náčelník polície priznal zodpovednosť. „Cítim bezmedznú zodpovednosť za bezpečnosť verejnosti pri tomto nešťastí a urobím všetko preto, aby sa takáto tragédia už neopakovala,“ povedal na tlačovej konferencii. Polícia podľa neho okolnosti tragédiu dôkladne vyšetrí.

Taktiež premiér Han Duk-so podľa agentúry Reuters povedal, že jednou z príčin nešťastia boli nedostatočné opatrenia na zvládanie davu zo strany inštitúcií a sľúbil vyšetriť, či reakcia orgánov bola adekvátna. Agentúra AFP tiež napísala, že soulská radnica má systém sledovania davu v reálnom čase, ktorý využíva údaje z mobilných telefónov na predpovedanie návštevnosti podujatia. Podľa správ médií ale tento systém nebol v sobotu použitý.

„Mali by sme prísť s konkrétnymi bezpečnostnými opatreniami, ako zvládať dav, nielen v uliciach, kde sa stala táto obrovská katastrofa, ale aj na iných miestach s veľkými počtom ľudí ako sú štadióny a koncertné priestory,“ povedal prezident Jun Sok-Jol.

V sobotu sa na oslavách sviatku Halloween v Soule vo štvrti Itewon, ktorá je známa množstvom barov a nočných klubov, podľa miestnych médií zišlo približne 100 000 ľudí. Bola to prvá veľká halloweenska udalosť za posledné tri roky po zrušení obmedzení, ktoré tamojšie úrady zaviedli kvôli pandémii COVIDU-19. V jednu chvíli sa začala tlačenica, keď sa do úzkej uličky začali hrnúť tisíce ľudí, mnohí v rôznych kostýmoch.

K utorkovému ránu má toto nešťastie 156 obetí, ďalších 151 ľudí je zranených, 29 z nich je vo vážnom stave. Medzi mŕtvymi sú vyše dve desiatky cudzincov, okrem iného ľudia z Číny, Iránu, Uzbekistanu, Spojených štátov, Rakúska alebo Nórska.

Na adresu polície sa po nešťastí zniesla rozsiahla kritika. Agentúra AFP napísala, že zatiaľ čo na oslavy zhruba 100 000 ľudí bolo v štvrti Itewon nasadených 137 policajtov, k inej akcii v juhokórejskej metropole s 25 000 účastníkmi polície vyslala 6 500 svojich príslušníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Soul #Halloween