Dillí zahalil nebezpečný oblak smogu

Kvalita ovzdušia v Dillí klesla na kritickú úroveň, čo vyvolalo výzvy občanov na zatvorenie škôl. Dvadsať miliónov obyvateľov indickej metropoly dýcha v podstate dym, napísala agentúra Reuters.

03.11.2022 15:01
India Dillí znečistenie ovzdušie smog Foto: ,
Smog zahaľuje panorámu na predmestí Dillí v Indii 25. októbra 2022.
debata (1)

Celkový oficiálny index kvality ovzdušia (AQI), ktorý meria hladinu všetkých hlavných znečisťujúcich látok, prekročil na mnohých miestach indickej metropoly hodnotu 450. Hodnoty vyššie ako 400 pôsobia ťažkosti aj zdravým ľuďom a majú vážne dopady na tých, ktorí trpia nejakými chorobami, uviedla indická federálna vláda.

V niektorých častiach Dillí presiahol index kvality ovzdušia hranicu 800, vyplýva podľa agentúry Reuters z údajov dillískej komisie pre kontrolu znečistenia.

Jemné prachové častice PM2,5 dokážu z pľúc preniknúť až do krvného obehu. „Toto je naozaj najhorší čas, aby bol človek v Naí Dillí vonku. Človek sa tu pri takom znečistení nikdy nezobudí svieži,“ povedal pre AFP policajt Hem Radž (42). „Telo mám ráno vždy unavené a apatické… Po dlhých hodinách v uliciach Dillí mi slzia oči a v hrdle ma škriabe,“ dodal.

Znečistenie v hlavnom meste Indie spôsobujú predovšetkým automobily a priemyselné emisie, ale aj prach zo stavenísk a dym vznikajúci pri spaľovaní odpadkov a zvyškov poľnohospodárskych plodín na poliach v susedných štátoch.

„Znečistenie ovzdušia v Dillí sa rovná zločinu proti ľudskosti,“ napísal na twitteri podnikateľ a publicista Suhel Séth.

Rodičia aj aktivisti na sociálnych sieťach požadovali zatvorenie škôl. „Nie je normálne dýchať vzduch s indexom presahujúcim hodnotu 500, zvlášť nie pre naše deti, medzi ktorými už teraz má tretina nejaké pľúcne ťažkosti,“ uviedol na twitteri ekologický aktivista Vimlendu Džha.

Úrady v Dillí tento týždeň kvôli znečisteniu ovzdušia zastavili stavebné a demolačné práce a vyzvali obyvateľov, aby čo najviac pracovali z domova, zdieľali cesty autom a obmedzili používanie uhlia a palivového dreva v domácnostiach.

Štúdia v medicínskom časopise Lancet pripísala 1,67 milióna úmrtí v Indii v roku 2019 práve znečistenému ovzdušiu. Takmer 17 500 z nich žilo v metropole Dillí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #smog #Dillí