Zomrel cyperský patriarcha Chryzostom II., pochyboval o duševnom zdraví Putina

Vo veku 81 rokov zomrel v pondelok dlhoročný patriarcha cyperskej pravoslávnej cirkvi Chryzostom II., ktorý zastával tento post od roku 2006, informovala agentúra AP.

07.11.2022 08:24
Chryzostom II. Foto:
Arcibiskup Chryzostom II. zastával post patriarchu cyperskej pravoslávnej cirkvi od roku 2006.
debata

Podľa správ cyperských médií trpel patriarcha rakovinou pečene a svoje posledné dni strávil v hlavnom sídle pravoslávnej cirkvi v Nikózii, metropole gréckej časti Cypru.

Agentúra AP pripomína, že arcibiskup Chryzostom II. sa často verejne vyjadroval nielen k náboženským, ale aj k politickým otázkam, čo vzbudzovalo kontroverzie. Napríklad počas cyperskej finančnej krízy v roku 2013 sa vyslovil za to, aby krajina vystúpila z eurozóny skôr než aby prijala záchranný plán, ktorý podľa neho posunul ekonomiku späť o niekoľko desiatok rokov. Arcibiskup vtedy povedal, že upustiť od platenia eurom by aspoň zachránilo dôstojnosť Cypru. Útočil tiež na politikov a bankárov. Hovoril o nich ako o „zlodejoch“, ktorí sa ponáhľajú schovať, zatiaľ čo chudobní ľudia musia platiť za ich rozhodnutie. Varoval, že nebude váhať a vyzve ľudí, aby povstali, a zabránili tak technokratom, aby „spôsobili spúšť“ v cyperskom bankovom sektore. AP k tomu píše, že niektoré jeho poznámky týkajúce sa sveta financií podľa niektorých kritikov pripomínali skôr komentáre obchodníka a finančníka ako duchovného vodcu.

Nekresťan Putin

Aj keď sa Chryzostom II. v minulosti správal ústretovo k ruským investorom na Cypre a politicky podporoval Kremeľ, vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou výrazne ochladli, keď v roku 2020 uznal nezávislosť pravoslávnej cirkvi Ukrajiny. Tento rok na jar odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a o ruskom prezidentovi Vladimírovi Putinovi povedal, že sa chová nekresťansky. Vyjadril tiež pochybnosti o duševnom zdraví vládcu Kremľa.

Centrum prvého kontaktu pre utečencov z Ukrajiny Čítajte viac Analytik: Rusko používa teroristické metódy, aby otestovalo odolnosť Ukrajiny

Opakovane tiež ostro kritizoval politiku Turecka na Cypre, ktorý je od roku 1974 rozdelený na severnú časť, okupovanú Tureckom, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku.

Termín pohrebu zosnulého patriarchu, na ktorý budú pozvaní aj patriarchovia ďalších cirkví, zatiaľ nebol stanovený.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Pravoslávna cirkev