Kyjev pripustil rokovania s Moskvou, podmienkou je obnovenie územnej celistvosti

Kyjev je ochotný rokovať s Moskvou o mieri, hlavnou podmienkou prezidenta Volodymyra Zelenského je však obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny, oznámil tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Zelenskyj v pondelok aj napriek predchádzajúcemu odmietavému postoju naznačil, že by sa za určitých podmienok mohli mierové rozhovory obnoviť.

08.11.2022 16:45
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (159)

„Hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny,“ napísal na Twitteri Danilov. Zelenskyj v pondelok uviedol, že má záujem o rokovania s Ruskom – zopakoval však už skôr uvádzané podmienky vrátane plného obnovenia ukrajinských hraníc, kompenzácií za spôsobené škody a potrestania zodpovedných ruských činiteľov za spáchané vojnové zločiny.

Centrum prvého kontaktu pre utečencov z Ukrajiny Čítajte viac Analytik: Rusko používa teroristické metódy, aby otestovalo odolnosť Ukrajiny

Samotná ochota konať, aj keď podmienená pre Moskvu zrejme neprijateľnými podmienkami, je pre Zelenského obratom, napísala agentúra AP. Prezident okrem iného na začiatku októbra podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zelenskyj predtým viackrát zdôraznil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude Putin v Kremli.

Ukrajinská stíhačka typu Su-25 Čítajte viac Bulharsko kopíruje Orbána. V dodávkach zbraní Ukrajine sa už pohlo, ale ako slimák

Ukrajinský prezident podmienky mierových hovorov zopakoval po sobotňajšom článku denníka The Washington Post. V ňom sa píše, že vláda amerického prezidenta Joea Bidena súkromne nabáda predstaviteľov Ukrajiny, aby dali najavo ochotu rokovať s Ruskom a upustili od verejného odmietania mierových rozhovorov, ak bude ruský prezident Putin pri moci.

Rusko tento rok 24. februára zaútočilo na Ukrajinu a rozpútalo najväčší vojnový konflikt v Európe od druhej svetovej vojny. Zástupcovia oboch strán sa na jar niekoľkokrát zišli pri mierových rokovaniach, odvtedy sú však snahy o ich obnovenie neúspešné. Rusko aj Ukrajina sa pritom vzájomne obviňujú z neochoty konať. Podľa Kyjeva má Moskva okrem iného poslednú dobu záujem na rokovaní pre neúspechy na bojisku.

VIDEO: Anexia v priamom prenose. Putinov prejav a podpisovanie zmlúv
Video

Obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny je jednou z podmienok, ktoré si Kyjev kladie dlhodobo. Rusko v roku 2014 anektovalo v rozpore s medzinárodným právom ukrajinský Krymský polostrov a v tom istom roku proruskí separatisti na území ukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti vyhlásili samozvané štátne útvary. Putin krátko pred začiatkom invázie uznal nezávislosť týchto útvarov. Tento rok na jeseň Moskva po hlasovaní, ktoré označila za referendum o pripojení k Rusku, anektovala štyri ukrajinské oblasti. Ukrajina ani Západ anexiu neuznávajú a hlasovanie označujú za falošné.

VIDEO: Obhliadka škôd na Krymskom moste po výbuchu
Video
159 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine