VIDEO: Zelenskyj dostal Oscara. Má ho vrátiť, keď Rusov vyženie

Ukrajinský prezident získal filmového Oscara. Bývalému úspešnému komikovi ho však neudelila (pochopiteľne) americká Akadémia filmových umení a vied, ale sošku mu dal svetoznámy hollywoodsky režisér a herec.

09.11.2022 11:50
debata (24)

VIDEO: Zelenskyj dostal Oscara, Penn vyznamenanie a dosku na chodníku.

Video

Volodymyrovi Zelenskému venoval Oscara Sean Penn, ktorý je dvojnásobný držiteľ Oscara za filmy Tajomná rieka a Milk. Stretli sa spolu v Kyjeve. Penn je silný odporca ruskej vojny proti Ukrajine a obdivuje Zelenského. Do Kyjeva pricestoval už tretíkrát v tomto roku, aby sa porozprával s ukrajinským lídrom. Ukrajina je Pennovi v posledných mesiacoch veľmi blízka aj z pohľadu umeleckej tvorby: rozhodol sa totiž nakrútiť filmový dokument o vojnových zločinoch, ktoré ruskí vojaci spáchali v Buči, v meste, v ktorom pozabíjali a umučili na smrť veľa civilistov.

Na poslednom stretnutí ani Penn neobišiel naprázdno. Zelenskyj mu totiž udelil štátne vyznamenanie. Penn dokonca nedávno vyhlásil, že zvažuje svoj vstup do ukrajinskej armády, aby jej pomohol vyhnať ruského agresora z okupovaných území. Jeho proukrajinské aktivity nezostali v Rusku bez povšimnutia: Moskva mu zakázala vstup do krajiny.

Darček od Penna prekvapil Zelenského, ako je vidieť na videonahrávke. „Toto je pre teba. Je to síce len symbolická malichernosť, ale keď viem, že je tu s tebou, potom sa v boji budem cítiť lepšie a silnejšie. Keď zvíťazíš, prines mi to späť na Malibu. Cítim sa oveľa lepšie, keď viem, že kúsok zo mňa je tu," zdôraznil Penn. Videonahrávku z ich stretnutia zverejnil Zelenskyj na sociálnej sieti Instagram.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sean Penn #Volodymyr Zelenskyj