Ruská kampaň na Ukrajine je masívnym strategickým fiaskom, uviedol Pentagón

Rusko podľa všetkého prišlo od začiatku svojej invázie na Ukrajinu o viac ako polovicu všetkých svojich tankov a použilo väčšinu svojich presne navádzaných striel, povedal námestník amerického ministra obrany Colin Kahl. Vojnu, ktorú Moskva v susednej krajine rozpútala, Kahl označil za "masívny strategický neúspech", napísal server CNN.

09.11.2022 13:28
vojna na ukrajine, charkov Foto: ,
Vojak ukrajinskej Národnej gardy čistí písmeno Z, znak ruskej armády, zo zajatého ruského obrneného transportéra (APC) na okraji Charkova na Ukrajine.
debata (7)

„Putin neuspel,“ povedal Kahl novinárom v rámci akcie organizovanej Univerzitou Georgea Washingtona v hlavnom meste Spojených štátov. „Rusko z tejto vojny odíde slabšie, než do nej vstupovalo,“ dodal námestník. Moskva podľa neho od začiatku vojny prišla o desiatky tisíc vojakov, čo je podstatne viac, ako straty, ktoré Sovietsky zväz utrpel pri svojej kampani v Afganistane. V dôsledku konfliktu z rokov 1979 až 1989 zahynulo podľa oficiálnych záznamov 15 000 sovietskych vojakov.

VIDEO: Charkovský raketový cintorín
Video

Moskva o svojich stratách oficiálne informovala len trikrát, najprv na začiatku a na konci marca, keď priznala 498, respektíve 1 351 zabitých vojakov. Na konci septembra v súvislosti s vyhlásením čiastočnej mobilizácie v Rusku tamojší minister obrany Sergej Šojgu pripustil, že celkovo na Ukrajine zahynulo 5 937 ruských vojakov. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo zhruba o 78 000 ľudí. Podobné vyhlásenia strán konfliktu nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

VIDEO: Masaker v Pavlivke. Rusi skončili v ‚ohnivom vreci‘
Video

„Celá ruská armáda prišla pravdepodobne o polovicu hlavných bojových tankov. Na Ukrajine do konfliktu zasiahlo viac ako 80 percent ruských pozemných síl. Na Ukrajine spotrebovali väčšinu svojej presne navádzanej munície a v dôsledku sankcií a kontrole vývozu pre nich bude veľmi ťažké obnoviť armádu tak, ako vyzerala pred vojnou,“ povedal Kahl na adresu Moskvy.

Vojaci ukrajinskej Národnej gardy ostreľujú z...
Pes prechádza okolo zničených ruských tankov v...
+13Vojaci ukrajinskej Národnej gardy opravili...

Rozsiahle ofenzívy na oboch stranách podľa Kahla v nasledujúcich mesiacoch skomplikuje príchod zimy, keď sa intenzita bojov zníži. To podľa námestníka môže byť možnosťou dosiahnuť diplomatické urovnanie. „Nezastávame pozíciu, z ktorej by sme Ukrajincov tlačili do rokovaní, pokiaľ nie sú pripravení,“ dodal Kahl. Denník The Washington Post v sobotu napísal, že americká administratíva súkromne nabáda predstaviteľov Ukrajiny, aby dali najavo ochotu obnoviť mierové rozhovory s Ruskom.

Ukrajinci pozbierali svojich, Rusi ostali na ulici

Upozornenie: Zábery nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak fajčí cigaretu po tom, ako...
Ukrajinskí vojaci našli mŕtve telo svojho...
+6Muž si naberá vodu pred zničenou bytovkou v...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že rokovať bude možné za podmienok obnovenia územnej celistvosti Ukrajiny, kompenzácie škôd a potrestania zodpovedných ruských činiteľov. Tieto podmienky sú pre Moskvu podľa skorších vyjadrení pravdepodobne neprijateľné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine