V Charkove už vozí cestujúcich prvá električka z Prahy aj autobusy z Plzne

Vojnou zničeným východoukrajinským mestom Charkov už jazdí prvá električka, ktorú mestu nedávno daroval pražský dopravný podnik (DPP). "Je to veľká podpora nášho mesta, pretože ruskí agresori nám zničili veľa techniky - električky, trolejbusy, autobusy. A električky sú dopravné prostriedky, ktoré majú Charkovčania veľmi radi," povedal ČTK starosta mesta Ihor Terechov, ktorý sa zúčastnil na prvej jazde pražskej električky. V meste jazdí tiež šesť autobusov z Plzenských mestských dopravných podnikov (PMDP).

10.11.2022 12:30
Električka, tunel Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Česká električka vyrazila s pasažiermi dopoludnia z Južnej stanice a zamierila na Triedu víťazstva. Na cestu sa vypravila napriek tomu, že krátko predtým vydali úrady varovanie pred hrozbou ruského vzdušného útoku.

„Každý týždeň budeme na trasy posielať nové električky,“ povedal Terechov. Praha už skôr oznámila, že Charkovu venuje celkovo dvadsať vozidiel, osem z nich už podľa riaditeľa dopravného odboru charkovskej radnice Ivana Kuznecovová dorazilo. Podľa starostu Terechova mesto opravuje aj svoje električky, ktoré poškodilo ruské ostreľovanie.

„Celkovo bolo zničených 140 električiek, 36 z nich sa nedá opraviť. Takže pomoc, ktorú dostávame od partnerov z Česka, je veľmi významná. Ďakujeme za ňu mnohokrát,“ povedal ďalej novinárom charkovský starosta.

VIDEO: Charkovský raketový cintorín
Video

Do Charkova z Prahy zamierili v druhej polovici októbra prvé štyri električky typu T6A5, ktoré boli pri obnove pražského vozového parku vyradené. Ich prepravu zabezpečila organizácia Človek v tiesni. Charkovský dopravný podnik si potom musel električky upraviť, okrem iného bolo potrebné zmeniť rozchod kolies, pretože na Ukrajine sa používa širší ako v Prahe. „Úprava jedného vozidla trvá zhruba týždeň a pol, ak máme odborníkov a materiál,“ vysvetlil ČTK Kuznecov.

VIDEO: Ukrajinci Rusom: Máte dve možnosti. Zomrieť alebo utiecť
Video

„V súčasnosti po Charkove jazdí tiež šesť autobusov darovaných Plzňou,“ upozornil Kuznecov a dodal, že siedmy vozeň čaká na certifikát a do ulíc by mal vyraziť na budúci týždeň. „Plzeň nám darovala tiež dva trolejbusy, na tie čakáme. Tri ďalšie trolejbusy budeme mať z Brna,“ dodal riaditeľ dopravného odboru.

Kuznecov tiež upozornil na dôležitú úlohu autobusov v súčasnosti, keďže ruské invázne sily v posledných týždňoch útočia na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a krajina má problémy s dodávkami elektrického prúdu. „Preto potrebujeme autobusy. Sú jediné, ktoré môžu jazdiť bez elektriny. Preto sme Čechom a mestu Plzni veľmi vďační. Je to veľká pomoc,“ dodal Kuznecov. Ruské útoky podľa neho poničili tiež viacero charkovských autobusov, trolejbusov i metro.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine