Čína sa odkláňa od nulovej tolerancie, hlási však najviac prípadov covidu od apríla

Čína v piatok oznámila, že zmierňuje niektoré prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ktoré sa uplatňujú v rámci tzv. nulovej tolerancie voči ochoreniu COVID-19. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií.

11.11.2022 06:52 , aktualizované: 08:47
covid, peking Foto:
Muž s respirátorom a motoristi prechádzajú vo štvrtok 10. novembra 2022 okolo kovových zábran okolo uzavretých obchodov, ktoré boli uzamknuté v rámci kontrol COVIDu-19 v Pekingu.
debata (4)

Napriek uplatňovaniu politiky nulovej tolerancie covidu, ktorá výrazne zaťažuje čínsku aj globálnu ekonomiku, počet nakazených už niekoľko týždňov v Číne opäť stúpa.

V piatok čínske úrady hlásili 10 729 nových prípadov nákazy, v prevažnej väčšine asymptomatických. Je to najviac od konca apríla, kedy sa so šírením covidovej infekcie stretávalo najväčšie čínske mesto Šanghaj. V hlavnom meste Peking, kde zaznamenali ďalších 118 nakazených, uzavreli verejné parky, zaviedli on-line dištančné vyučovanie a obmedzili prevádzku zdravotníckych zariadení.

Rozhodlo sedemčlenné politbyro

V rámci zmiernenia reštrikcií, o ktorom rozhodlo vo štvrtok najužšie sedemčlenné vedenie vládnucej komunistickej strany (tzv. politbyro), bude skrátená povinná doba karantény pre cestujúcich prichádzajúcich do Číny z desať na osem dní. Počas tejto doby budú musieť absolvovať šesť PCR testov.

čína, covid Čítajte viac Číňania sa búria proti covidovým opatreniam, nových prípadov pribúda

Po novom sa zruší aj mechanizmus, ktorý umožňuje operatívne pozastavenie letov na konkrétnych trasách, ak sa preukáže nákaza u istého počtu pasažierov. Cestujúci smerujúci do Číny budú musieť pred nástupom na palubu lietadiel absolvovať namiesto dvoch testov len jeden.

Koniec trasovania

V rámci zmiernenia reštrikcií sa nebudú vykonávať povinné trasovanie a identifikácia „sekundárnych blízkych kontaktov“ nakazených osôb.

Uvoľnenie pravidiel zahŕňa – za stanovených podmienok – aj výnimky z povinnej karantény pre určité skupiny osôb prichádzajúcich do Číny, napríklad pre „dôležitých obchodných cestujúcich“ a „skupiny športovcov“.

V celosvetovom meradle a pre krajinu s 1,4 miliardami obyvateľov je počet nových prípadov v Číne stále pomerne malý. Súčasným epicentrom nákazy je juhočínske mesto Kanton, kde za posledný deň pribudlo vyše 2 800 nakazených. V najhoršie zasiahnutej štvrti Chaj-ču platí od dneška až do nedele prísna uzávera, pri ktorej ľudia nemajú opúšťať svoje domovy. Zastavila sa aj hromadná doprava. Všetkých tunajších 1,8 milióna obyvateľov sa musí podrobiť testu na Covid-19.

čína, covid Čítajte viac Číňania sa búria proti covidovým opatreniam, nových prípadov pribúda

Ďalšie veľké mestá ako Peking, Čeng-čou a Čchung-čching sprísňujú opatrenia, pretože denné počty nových prípadov tu dosiahli rekordné hodnoty. V niektorých štvrtiach stredočínskeho Čchung-čchingu dnes úrady zakázali stravovanie v reštauráciách a v školách pozastavili prezenčnú výučbu. Uzavreté boli aj niektoré stanice metra. V Čeng-čou, hlavnom meste centrálnej provincie Che-nan, uvrhla epidémia do chaosu montážny závod firmy Foxconn, kde sa vyrábajú telefóny iPhone.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #Nulová tolerancia