Nevidím, nepočujem, nehovorím. Ruská štátna televízia radšej o Chersone mlčí

Ruská štátna televízia prakticky mlčí o poslednom vývoji v Chersone na juhu Ukrajiny, do ktorého vstúpili ukrajinské jednotky po tom, čo ho opustila ruská armáda.

12.11.2022 06:17
cherson ukrajina Foto: ,
Ukrajinský Cherson na snímke z marca 2022.
debata (378)

V piatok večer na to upozornil nezávislý ruský spravodajský portál Meduza, podľa ktorého napríklad v piatkových denných spravodajských reláciách na Prvom kanáli, známej stanici spájanej s prokremeľskou propagandou, alebo na podobne zameranej stanici Rossija 1 nepadla o sťahovaní ruských vojakov z Chersonu ani zmienka.

Stratu Chersonu, jediného ukrajinského oblastného centra, ktoré sa Rusku za takmer deväť mesiacov vojny na Ukrajine podarilo ovládnuť, predtým americká stanica CNN označila za potupnú. Analytici upozorňujú, že popri symbolickom význame má vďaka svojej polohe blízko Rusko okupovaného polostrova Krym s ruskými základňami aj strategickú hodnotu.

VIDEO: Chersončania vítajú ukrajinských vojakov ako osloboditeľov.

Video

Prvý kanál rovnako ako stanica Rossija 1 alebo NTV v stredu večer v spravodajských reláciách ukázali celý zhruba desaťminútový videozáznam ruského ministerstva obrany, v ktorom šéf rezortu Sergej Šojgu nariadil stiahnutie ruských vojsk za rieku Dneper. Prvý kanál a Rossija 1 tiež odvysielali reportáže o tom, ako obyvatelia Chersonskej oblasti na výzvu ruských úradov opúšťajú región a dostávajú bývanie v ruskom Stavropole. Potom ale podľa Meduzy minimálne deň a pol ani jedna z menovaných staníc situáciu pri Chersone nijako nekomentovala.

VIDEO: Cez Dneper! Takto poslal Šojgu Surovikina s armádou na druhý breh rieky.

Video

Počas piatku NTV uviedla, že ruská protivzdušná obrana pri presune ruských vojsk na ľavý breh odrazila ukrajinské útoky a že za Dneper sa prepravilo už 115 000 civilistov. Spomenula tiež zrútenie už skôr poničeného Antonivského mosta cez Dneper. Urobila tak po tom, keď ruské ministerstvo obrany na sociálnych sieťach oznámilo, že ukončilo sťahovanie vojsk za Dneper. O sťahovaní Rusov v piatkových denných reláciách mlčala aj stanica Rossija 1, ktorá opäť vysielala iba reportáže o tom, ako Rusko ďalej prijíma „utečencov“.

Hlavným článkom na webe ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti bola v piatok okolo deviatej SEČ správa s titulkom „Ukrajinskí vojaci utekali z obce Opytne“, ktorá sa týka údajného vytlačenia ukrajinských síl z tejto obce blízko Donecku. Tá mala pred vojnou necelých 2 000 obyvateľov.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Cherson