Slovinci sa vybrali liberálnou cestou, za prezidentku si zvolili právničku

Prezidentské voľby v Slovinsku vyhrala liberálna právnička Nataša Pircová Musarová, informuje agentúry AFP. Pircová Musarová sa tak v Slovinsku stane prvou ženou na prezidentskom poste.

13.11.2022 10:35 , aktualizované: 22:06
Pircová Musarová Foto: ,
Nataša Pircová Musarová v piatok 11. novembra 2022 počas poslednej televíznej debaty pred druhým kolom slovinských prezidentských volieb.
debata (19)

Po sčítaní 98,29 percenta hlasov získala Pircová Musarová, podporovaná stredoľavou vládou, 54,03 percenta hlasov, zatiaľ čo jej protikandidát, bývalý minister zahraničia Anže Logar 45,97 percenta, napísal slovinský denník Delo. Volebná účasť bola 49,9 percenta, oznámila volebná komisia.

Medzičasom Logar už zablahoželal Pircovej Musarovej k víťazstvu vo voľbách a vyjadril nádej, že bude prezidentkou všetkých Slovincov.

Takmer konečné výsledky volieb sú novým neúspechom pre konzervatívcov v Slovinsku, konštatovala AFP.

Slovinskí voliči si dnes volili nástupcu Boruta Pahora v rozhodujúcom druhom kole. Pircová Musarová bola považovaná za jasnú favoritku, Logar ale postupne veľký náskok svojej protikandidátky stiahol, vyplynulo z posledných prieskumov verejnej mienky. Ani odborníci nevedeli vopred jasne povedať, kto z kandidátov sa nakoniec stane novou hlavou Slovinska.

Bývalá novinárka a advokátka Pircová Musarová je známa tým, že zastupuje prominentné osobnosti. Medzi jej klientmi bola napríklad manželka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Melania a jej slovinská rodina. Jej úlohou bolo, aby zabránila tomu, že firmy sa budú usilovať o komerčné využitie produktov s jej menom.

Hlasom žien

Pircová Musarová uviedla, že ak by vyhrala voľby, bola by „hlasom žien“ v Slovinsku aj v zahraničí a pôsobila by ako „morálna autorita“. „Prezident nemôže byť neutrálny… a nemať nijaký názor… Nikdy som sa nebála ozvať sa,“ povedala pre AFP.

Logar (46) kandidoval ako nezávislý, no je dlhoročným členom Slovinskej demokratickej strany (SDS) Janeza Janšu, ktorý v apríli neuspel vo svojej snahe o opätovné zvolenie za premiéra.

Kritici Janšu obviňovali, že počas svojho pôsobenia vo funkcii premiéra, ohrozoval slobodu médií a súdnictva a svojím konaním podkopával zásady právneho štátu.

Janez Janša Čítajte viac Urazil novinárky. Súd potvrdil premiérovi Janšovi podmienečný trest

Prvé kolo hlasovania vyhral Logar s takmer 34 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho súperka získala približne 27 percent a postúpila do druhého kola z druhej priečky. Súčasný prezident Borut Pahor po dvoch päťročných funkčných obdobiach nemohol znova kandidovať. Z najvyššieho úradu odíde 23. decembra.

Prehľad žien, ktoré v súčasnosti stoja na čele štátov

(nie sú zahrnuté generálne guvernérky, ktoré iba zastupujú britského kráľa; v sekciách zoradené podľa dátumu nástupu):

Kráľovná:

Dánsko – Margrethe II., od januára 1972

Prezidentky:

Nepál – Vidjá Déví Bhandáríová, od októbra 2015

Taiwan – Cchaj Jing-wen, od mája 2016

Singapur – Halimah Yacobová, od septembra 2017

Trinidad a Tobago – Paula-Mae Weekesová, od marca 2018

Etiópia – Zewde Sahleová-Worková, od októbra 2018

Gruzínsko – Salome Zurabišviliová, od decembra 2018

Slovensko – Zuzana Čaputová, od júna 2019

Grécko – Katerina Sakellaropulosová, od marca 2020

Moldavsko – Maia Sanduová, od decembra 2020

Tanzánia – Samia Suluhuová Hassanová, od marca 2021

Kosovo – Vjosa Osmaniová, od apríla 2021

Barbados – Sandra Masonová, od novembra 2021

Honduras – Xiomara Castrová, od januára 2022

Maďarsko – Katalin Nováková, od mája 2022

India – Draupadí Murmúová, od júla 2022

Slovinsko – Nataša Pircová Musarová, zvolená dnes, funkcia sa ujme koncom decembra 2022.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #prezidentské voľby