Rokovania o New START-e v tieni vojny. USA a Rusko rokovali o jadrových zbraniach

Ruskí a americkí predstavitelia rokovali v tureckej metropole Ankara, uvádza ruský denník Kommersant s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Kremeľ tieto správy v pondelok nevyvrátil. Správu neskôr potvrdil aj nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

14.11.2022 11:52 , aktualizované: 17:03
Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Foto:
Ilustračné foto: Ruské raketové systémy Iskander-M, ktoré dokážu niesť jadrové aj konvenčné bojové hlavice
debata (6)

Za ruskú stranu sa na neohlásených rozhovoroch zúčastňuje šéf civilnej rozviedky Ruskej federácie Sergej Naryškin, ktorý už je v tureckej metropole. Bližšie podrobnosti sa zatiaľ denníku nepodarilo získať.

Predstaviteľ Bieleho domu, ktorý si pre citlivosť danej témy želal ostať v anonymite, pre agentúru AP však spresnil, že do Turecka odcestoval riaditeľ americkej spravodajskej služby CIA William Burns. Ten má s Naryškinom diskutovať o následkoch prípadného použitia jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine. Rozhovory sa majú týkať aj dvoch amerických občanov väznených v Rusku – americkej basketbalistky Brittney Grinerovej a bývalého príslušníka amerických námorných síl Paula Whelana. Predstaviteľ Bieleho domu dodal, že Kyjev bol o Burnsovej ceste do Turecka vopred informovaný.

Grinerová Rusko väzenie Čítajte viac Rusi previezli Grinerovú do trestaneckej kolónie. Američania reagovali

Podľa skorších informácií Kommersantu medzi Ruskom a USA prebiehajú rokovania o plánoch na zasadnutí komisie pre dohodu New START, ktorá sa týka strategických jadrových zbraní. Naposledy komisia s ruskou a americkou účasťou zasadala v októbri 2021.

Zasadnutie komisie avizoval minulý týždeň aj hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, podľa ktorého sa uskutoční „v blízkej budúcnosti“. Dohodu zvanú New START Moskva a Washington predĺžili tento rok vo februári, platiť má do roku 2026.

Zmluva, ktorú v Prahe v roku 2010 podpísali vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev, obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Opisuje aj podmienky overovania a inšpekcie jadrových zbraní druhej strany.

Spoluprácu vo veci inšpekcie ale Rusko v auguste zastavilo. Odôvodnilo to cestovnými obmedzeniami, ktoré proti nemu kvôli invázie na Ukrajinu zaviedli západné krajiny a ich spojenci.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #New START #strategické jadrové zbrane