Bola to ukrajinská strela S-300, tvrdí generál Surovikin

Podľa telegramového kanála ruského generála Sergeja Surovikina na poľské územie dopadla strela ukrajinskej protivzdušnej obrany.

16.11.2022 09:59
S-300 Foto: ,
Systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý darovalo Ukrajine Slovensko.
debata (209)

Večer 15. novembra, po začatí masívneho raketového útoku ruských ozbrojených síl na objekty ukrajinskej infraštruktúry, viaceré poľské a ukrajinské médiá informovali, že jedna z ruských rakiet údajne zasiahla Poľsko v oblasti Lublinského vojvodstva. Kanál, ktorý má na komunikačnej platforme Telegram generál Sergej Surovikun, veliteľ ruských inváznych síl na Ukrajine, píše, že išlo o strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Video

Surovikinov kanál pripomína, že médiá sa pri obvinení Moskvy odvolali na fotografie, ktoré poľský vojenský expert Jarosław Wolski zverejnil na sociálnej sieti.

„Analýza týchto fotografií nám umožňuje tvrdiť, že zobrazujú pozostatky raketového motora 5V55R – také používa systém protivzdušnej obrany S-300,“ píše Surovikinov kanál a dodáva: „Svedčí o tom najmä lisovaný spojovací krúžok palivovej nádrže s chvostovým priestorom protilietadlovej strely 5V55R, kde sa nachádzajú synchronizované komponenty systému vychyľovania vektora ťahu s aerodynamickými kormidlami (s charakteris­tickou perforáciou niekoľkých desiatok otvorov).“

Systémy S-300 sú vo výzbroji ukrajinských síl protivzdušnej obrany, tvrdí Surovikinov kanál, podľa ktorého ruská predbežná analýza dospela k záveru, že „zrejme sa s ich pomocou Kyjev pokúsil odraziť útok Ozbrojených síl Ruskej federácie. V dôsledku toho jedna z rakiet S-300 opustila trajektóriu a dopadla na územie Poľska.“

Ruské ministerstvo obrany v stredu informovalo, že „vysoko presné údery“ predchádzajúci deň smerovali výhradne na ciele na území Ukrajiny „vo vzdialenosti nie menšej ako 35 kilometrov od ukrajinsko-poľskej hranice“. Podľa Kyjeva však zodpovednosť za smrtiaci dopad strely na poľské územie aj tak spočíva na Moskve.

Ak niekto nesie vinu za „incidenty s raketami“, tak je to Rusko, povedal agentúre Reuters predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

„Podľa môjho názoru sa musíme držať jedinej logiky. Vojnu začalo a vedie Rusko. Rusko na Ukrajinu masívne útočí riadenými strelami,“ konštatoval Podoľak.

Raketa, ktorá bola podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby, zasiahla obilnú sušíareň na východe Poľska v deň, keď sa Ukrajina bránila rozsiahlym vzdušným útokom z Ruska.

Agentúra AP s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických predstaviteľov napísala, že podľa predbežných zistení zrejme raketu vystrelili ukrajinské ozbrojené sily, ktoré mierili na prilietajúcu ruskú strelu.

„Rusko premenilo východnú časť európskeho kontinentu na nepredvídateľné bojisko. Zámery, spôsoby prevedenia, riziká, eskalácie, za tým všetkým je iba Rusko. Nemôže byť žiadne iné vysvetlenie pre incidenty s raketami,“ zdôraznil Podoľak.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #S-300 #vojna na Ukrajine #Sergej Surovikin #výbuch rakety v Poľsku