Medvedík za pomník cárovnej. Ľudia žiadajú Rusov vrátiť ukradnuté zviera

Na internete sa objavila elektronická petícia požadujúca vrátenie medvedíka čistotného, ktorého Rusi odviezli z chersonskej zoologickej záhrady.

17.11.2022 21:44
cherson Foto: ,
Hasiči vo štvrtok 17. novembra 2022 odstraňujú ruské propagandistické plagáty v Chersone na juhu Ukrajiny.
debata (47)

Vymeniť ho chcú za pomník ruskej cárovnej Kataríny Veľkej, ktorý sa nachádza v Odese. Informoval o tom spravodajský kanál Nexta. Elektronickú petíciu je možné podpísať na stránkach ukrajinského prezidenta, ak dosiahne 25 000 podpisov, mal by sa prezident návrhom zaoberať.

Medvedík z Chersonu zmizol pred pár dňami spoločne s niekoľkými ďalšími zvieratami, okrem iného oslom, lamou či vlkmi, keď mesto opúšťala ruská armáda. Na internete sa objavili zábery, ako Rusi zvieratá nakladajú. Pomáhal im ruský pracovník zoologickej záhrady Oleg Zubkov, ktorý následne denníku The Moscow Times povedal, že sa zvieratám snažil pomôcť. Bol vraj šéfom ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Vladimirom Saldom požiadaný, aby ich evakuoval z vojnovej zóny.

„Nebol to môj nápad,“ uviedol Zubkov v telefonickom rozhovore. „Súhlasil som, že zvieratám pomôžem, a previezol som ich do dočasného prístrešia,“ dodal s tým, že zvieratá sa teraz nachádzajú v jeho zoologickej záhrade na Ruskom okupovanom Kryme. Zvieratá podľa svojich slov vrátia do Chersonu, akonáhle o to „zákonné miestne úrady“ požiadajú.

Ukrajinské úrady vyjadrili nad incidentom pobúrenie. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko Rusov obvinil z ukradnutia zvierat.

cherson Čítajte viac Mália sa im práčky a WC misy? Rusi vyrabovali Cherson, ukradli aj zvieratá zo zoo VIDEO: Chersončania vítajú ukrajinských osloboditeľov
Video
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zoo #vojna na Ukrajine #Cherson