Heger dostal zelenú. Kde bol Matovič? OĽaNO posilnilo európskych ľudovcov

Dokáže sa OĽaNO držať princípov Európskej ľudovej strany (EPP)? Jej predseda Manfred Weber tvrdí, že áno. OĽaNO za člena EPP oficiálne zvolili na politickom grémiu najväčšej európskej strany, ktoré sa konalo v Lisabone.

18.11.2022 13:18 , aktualizované: 20.11.2022 15:06
Heger, Weber Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger a šéf EPP Manfred Weber.
debata (19)

„Ďakujeme Manfredovi a všetkým členom EPP za to, že nás privítali v rodine,“ vyhlásil v portugalskom hlavnom meste premiér Eduard Heger, ktorý OĽaNO na grémiu reprezentoval, hoci jeho straníckym šéfom je Igor Matovič.

VIDEO: Heger o Matovičovi a budúcnosti OĽaNO

Video

„Nemohol sa zúčastniť z osobných dôvodov,“ povedal predseda vlády o ministrovi financií. "Dostal som pozvanie ako predseda vlády a som rád, že som tu mohol byť,“ uviedol premiér.

Pochybnosti o členstve?

Ešte pred hlasovaním o členstve podľa informácií Pravdy zaznievali v kuloároch EPP isté pochybnosti o tom, akou stranou je OĽaNO. Nadšené vstupom hnutia medzi ľudovcov vraj neboli ani slovenské politické subjekty, ktorú ku konzervatívcom už patria, teda KDH, Spolu a Aliancia.

„Samozrejme, je to aj veľká výzva pre samotné OĽaNO, aby produkovalo politiku kompatibilnú s hodnotami Európskej ľudovej strany,“ povedal o matovičovcoch pre Pravdu slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý šéfuje Martensovmu centru, čo je politický think-tank EPP.

VIDEO: Mikuláš Dzurinda o tom, či by dostal premiér Matovič OĽaNO medzi ľudovcov

Video

OĽaNO hlasovanie o členstve pomerne jasne zvládlo, hoci podľa informácií Pravdy aj preto, že sa na ňom viacerí členovia grémia vôbec nezúčastnili.

„Je dôležité, aby na medzinárodnej scéne slovenské subjekty spolupracovali. Len tí, ktorí dokážu spolupracovať, dokážu dosiahnuť aj reálne výsledky pre ľudí. EPP je najsilnejšia európska politická rodina, založená na jasných hodnotách a je vždy užitočné, ak tieto hodnoty zdieľa viac verejných predstaviteľov,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec za KDH.

„Politické rozhodnutie EPP o členstve OĽaNO berieme na vedomie. Je výsledkom niekoľkoročného procesu, pričom naše výhrady voči vnútornému fungovaniu OĽaNO pretrvávajú. Môžeme sa len nádejať, že dnešné rozhodnutie podporí demokratické sily a demokratické pravidlá v OĽaNO,“ reagoval europoslanec Vladimír Bilčík za Spolu.

Heger má veci garantovať

Weber však OĽaNO privítal. Podľa neho môžu byť členom EPP iba strany, ktoré sú proeurópske, proukrajinské a ctia si princípy právneho štátu. Weber si nemyslí, že problém by pre OĽaNO mohla predstavovať koaličná Sme rodina. Kollárovci sú na európskej úrovni súčasťou Strany identity a demokracie, ktorú zväčša tvoria euroskeptické a krajne pravicové subjekty. A vládna koalícia sa pri hlasovaniach v parlamente spolieha aj na hlasy nezaradených radikálnych poslancov.

"Nepochybujem o tom, že premiér Heger bude garantovať dodržiavanie základných princípov, o ktorých hovorím, a bude za ne bojovať. Je pre nás dôležité, aby OĽaNO ukázalo podporu pre Ukrajinu a vymedzovalo sa voči Putinovi. Na Slovensku musíme spolu prejavovať dôveru v EÚ, NATO a právny štát, bojovať proti populizmu a protieurópskym silám,“ vyhlásil Weber.

„Tieto hodnoty sú v DNA OĽaNO,“ zdôraznil Heger. „Ako však viete, je to zložitý proces. Slovensko je aj bojiskom proruskej propagandy. Tieto výzvy sa zväčšujú. Na Ukrajine je vojna, čelíme energetickej kríze a inflácii. A to všetko spôsobil Vladimir Putin,“ povedal slovenský premiér.

Nakoľko je však OĽaNO štandardným politickým subjektom? „Určite by sme do EPP vstúpili aj v prípade, že teraz by bol premiérom Igor Matovič. Máme spoločné výsledky. Demokracia je proces, na ktorý si musíme zvyknúť. Nepodarí sa vždy všetko, ale je dôležité, aby sme sa z toho poučili. Takto sa pozerám na cestu nášho hnutia vpred,“ reagoval predseda vlády.

EPP má teraz s Hegerom v Európskej rade, ktorú tvoria vrcholní predstavitelia krajín EÚ, osem členov. "Pre Slovensko je to veľká prestíž, že môžeme byť súčasťou tejto strany. Samozrejme, máme nových spojencov. Nielen my, ako hnutie OĽaNO, ale aj Slovensko. Pomáha nám to budovať a presadzovať riešenia, ktoré potrebujeme,“ tvrdí premiér.

„Sme odskúšaný partner a aj vďaka tomu vstupujeme do EPP. Ale býva zvykom, že ten, kto prijíma nových členov, má voči nim nejaké pripomienky a aj EPP bude mať zrejme nejaké odporúčania pre OĽaNO, aby sme zlepšili fungovanie našej strany. Očakávam to. Mali takéto odporúčania aj iné strany, ktoré vstupovali pred nami,“ vysvetlil slovenský europoslanec Peter Pollák, ktorý viedol rokovania o vstupe do tábora ľudovcov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OĽaNO #EPP #Igor Matovič #Eduard Heger #európska politika