Tajné služby: Rusi si drony s iránskou technológiou chcú vyrábať sami

Irán sa s Moskvou dohodol na výrobe bezpilotných prostriedkov na ruskom území, začať by sa mohla do niekoľkých mesiacov, napísal denník The Washington Post s odkazom na zdroje z tajných služieb. Rusko podľa západných rozviedok nasadilo na Ukrajine už zhruba 400 bezpilotných prostriedkov iránskej výroby.

20.11.2022 07:07
dron Foto:
Trosky zostreleného iránskeho dronu Šáhid neďaleko ukrajinského mesta Kupjansk.
debata (70)

VIDEO: Ruské drony ničia ukrajinské pozície.

Video

Podľa zdrojov amerického denníka sa Moskva a Teherán dohodli na transfere technológií a začatí výroby na ruskom území na začiatku novembra. Dohoda predpokladá, že do Iránu odcestujú ruskí špecialisti, aby zaistili logistiku prepravy strojov a technológií. Zabezpečenie výroby na vlastnom území by Rusku malo pomôcť získať veľký počet relatívne lacných a účinných dronov.

„Pokračuje to rýchlo od prijatia rozhodnutia po jeho realizáciu,“ povedal o dohode jeden zo zdrojov denníka The Washington Post.

VIDEO: Ukrajinský dron zničil ruský tank.

Video

Podľa rozviedok Rusko použilo na Ukrajine už okolo 400 bezpilotných prostriedkov iránskej výroby. Drony slúžia Moskve ako náhrada za presne navádzanú muníciu. Podľa západných krajín bezpilotné prostriedky ruská armáda používa napríklad pri útokoch na ukrajinské mestá a či energetický sektor napadnutej krajiny.

Moskva použitie dronov nekomentuje. Irán priznal ich dodávky pred začiatkom konfliktu na Ukrajine. Teherán za dodávky týchto zbraní ostro kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa Irán stáva komplicom ruských teroristických činov proti ukrajinskému obyvateľstvu.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #drony #vojna na Ukrajine