270. deň: Mierové rokovania s Moskvou by podľa Podoľaka znamenali kapituláciu Ukrajiny

Snahy Západu presvedčiť Ukrajinu, aby po sérii veľkých vojenských víťazstiev rokovala s Moskvou sú "bizarné". Rokovania by totiž znamenali kapituláciu Kyjeva. V rozhovore pre agentúru AFP zverejnenom v nedeľu to povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR.

20.11.2022 08:00 , aktualizované: 21:52
Rusko, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj, Rishi... Foto:
Na tejto fotografii, ktorú poskytla Tlačová kancelária ukrajinského prezidenta, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a britský premiér Rishi Sunak pozorujú zničené ruské vojenské vozidlá nainštalované v centre Kyjeva na Ukrajine, v sobotu 19. novembra 2022.
debata (716)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 270. deň
  • Záporožská elektráreň je opäť ostreľovaná, prišlo tam k silným výbuchom
  • Na východe Poľska pochovali druhú obeť výbuchu rakety
  • Ukrajina popiera, že jej jednotky zabili ruských vojnových zajatcov

VIDEO: Ruské bojové vozidlá trénujú na polygóne v Bielorusku.

Video
Zasnežené zničené ruské tanky v centre...
Sneh poprášil centrum ukrajinského Kyjeva 17....
+4Zasnežené zničené ruské tanky v centre...

21:17 Nemecko ponúklo Poľsku svoje systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby mu pomohlo zabezpečiť poľský vzdušný priestor. Denníkom Rheinische Post a General-Anzeiger to dnes povedala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Podľa agentúry Reuters tým Berlín reaguje na utorkový incident, keď na východ Poľska dopadla pravdepodobne ukrajinská raketa protivzdušnej obrany a zabila dvoch ľudí.

„Ponúkli sme Poľsku podporu so zabezpečením vzdušného priestoru – pomocou našich stíhačiek Eurofighter a systémov protivzdušnej obrany Patriot,“ uviedla Lambrechtová. O ponuke strojov Eurofigher hovoril už v stredu hovorca nemeckého ministerstva obrany.

19:32 Komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec v nedeľu poprel, že tamojšie vládne jednotky zabili ruských vojnových zajatcov. Podľa jeho slov sa ukrajinskí vojaci bránili pred Rusmi, ktorí predstierali kapituláciu, informuje tlačová agentúra AFP.

Na ruských sociálnych sieťach sa totiž tento týždeň objavili videá, ktoré údajne ukazujú telá ruských vojakov zabitých po tom, ako sa vzdali ukrajinským jednotkám.

Podľa Lubinca „úryvky“ z videozáznamu ukazujú, že Rusi „pomocou zinscenovaného zajatia spáchali vojnový zločin tým, že spustili paľbu na ukrajinské ozbrojené sily“. To znamená, že týchto vojakov „nemožno považovať za vojnových zajatcov“, tvrdí ombudsman. „Tí, ktorí chcú využiť ochranu medzinárodného práva na zabíjanie, musia byť potrestaní,“ dodal.

17:56 V dedine Przewodów na východe Poľska sa dnes konal štátny pohreb druhého z dvojice mužov, ktorí prišli v utorok o život pri explózii po dopade zrejme ukrajinskej rakety. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Podľa agentúry PAP z miesta nešťastia už odišli vyšetrovatelia. Úrady túto informáciu nekomentovali.

Štátny pohreb Bogdana C. sa uskutočnil dnes v dedine, ktorá leží len niekoľko kilometrov od ukrajinských hraníc. Druhú obeť výbuchu v poľnohospodárskom zariadení, Boguslawa W., pochovali už v sobotu. Podľa agentúry PAP sa dnešný obrad na prianie rodiny odohral bez účasti poľskej armády.

15:11 K silným výbuchom prišlo v sobotu večer a v nedeľu ráno v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Oznámil to v nedeľu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, podľa ktorého prišlo zrejme v okolí elektrárne k obnoveniu ostreľovania, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

13:33 Estónska vláda oznámila, že posiela Kyjevu 27 mestských autobusov. Autobusy majú byť dodané v priebehu novembra a decembra. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Talline.

„Aby sme pomohli ukrajinskej spoločnosti fungovať počas vojny čo najhumánnejšie, Ukrajinu treba podporovať nielen vojensky a politicky, ale aj prostredníctvom humanitárnej pomoci,“ povedal fínsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu.

Autobusy majú pomôcť Ukrajincom v každodennom živote, dodal. Estónsko už predtým poslalo na Ukrajinu 17 ojazdených autobusov.

11:34 Nedávne sťahovanie ruských jednotiek z juhukrajinského Chersonu sa uskutočnilo relatívne usporiadane v porovnaní s inými veľkými ústupmi, ktoré Rusko muselo od začiatku invázie na Ukrajinu urobiť. Uviedlo to dnes britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na informácie vojenskej rozviedky. Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) teraz Rusko stiahnuté jednotky z juhu nasadzuje v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

11:06 Ukrajinské úrady narážajú v oslobodených oblastiach okolo Chersonu, Charkova a Donecka na stále viac dôkazov o zverstvách niekdajších ruských okupantov. Za posledné dva mesiace sa na týchto územiach našlo vyše 700 tiel, uviedol v sobotu večer v štátnej televízii ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

V zhruba 90 percentách prípadov išlo podľa Kostina o civilistov. Okrem toho bolo objavených zhruba 20 miest, na ktorých boli civilisti vypočúvaní a držaní v zajatí, pokračoval generálny prokurátor.

8:44 Snahy Západu presvedčiť Ukrajinu, aby po sérii veľkých vojenských víťazstiev rokovala s Moskvou sú „bizarné“. Rokovania by totiž znamenali kapituláciu Kyjeva. V rozhovore pre agentúru AFP zverejnenom v nedeľu to povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR.

„Keď máte iniciatívu na bojisku, je trochu bizarné dostávať návrhy ako: ‚aj tak všetko nezvládnete vojenskými prostriedkami, musíte rokovať‘,“ povedal Podoľak. Podľa jeho slov by rokovania znamenali, že krajina, ktorá oslobodzuje svoje územie, kapituluje vo vojne so štátom, ktorý prehráva. Moskva navyše nepredložila Kyjevu „priamy návrh“ na mierové rozhovory.

Napriek tomu, že Rusko zaznamenalo v uplynulých týždňoch značné porážky na bojisku si ruský prezident Vladimir Putin stále myslí, „že dokáže zničiť Ukrajinu“, povedal Podoľak. Dodal, že Putin je takouto myšlienkou posadnutý a rokovania s ním preto nedávajú žiadny zmysel. Poradca trvá na tom, že Západ nemôže tlačiť na Kyjev, aby rokoval.

8:00 Ukrajinské ministerstvo energetiky v sobotu požiadalo občanov, aby znížili spotrebu elektrickej energie o 25 percent. Majú si zabezpečiť teplé oblečenie, termosky a zásobiť sa vodou a potravinami. Premiér Denys Šmyhal v piatok oznámil, že kvôli ruským útokom na ukrajinskú infraštruktúru je vyradená z prevádzky už takmer polovica energetického systému krajiny. Podľa šéfa najväčšieho súkromného dodávateľa energií v krajine Maxima Timčenka by Ukrajinci mali popri úsporách na spotrebe zvážiť aj dočasný odchod z krajiny.

„Sme vďační občanom, ktorí už v priemere spotrebu energie obmedzili o desať percent. Aby sme však sieť mohli odpojiť a obnoviť dodávky čo najrýchlejšie, žiadame ich o obmedzenie spotreby o 25 percent a o to, aby nepoužívali elektrické prístroje, ktoré nie sú nevyhnutné,“ citovala dnes agentúra Unian námestníka ministra energetiky Farida Safarova.

V presnejších pokynoch potom radí nesvietiť v miestnostiach, kde nikto nie je, radšej nepoužívať mikrovlnné rúry a namiesto nich variť a ohrievať na sporákoch. Nezapínať tiež naraz práčky so žehličkami a znížiť teplotu v bojleroch na 50 stupňov.

Situácia sa podľa Safarova môže ešte zhoršiť a Ukrajinci sa na to majú pripraviť. Podľa neho treba počítať nielen s náhlymi výpadkami prúdu, ale aj s plánovanými odstávkami.

Šéf spoločnosti DTEK, ktorá je najväčším súkromným dodávateľom elektriny v krajine, Maxim Timčenko povedal BBC, že by Ukrajinci mali zvážiť tiež dočasný odchod z krajiny. „Ak majú iné miesto, kam odísť na najbližšie tri alebo štyri mesiace, tak to by systému veľmi pomohlo,“ povedal britskej stanici. Odchod z krajiny alebo zníženie spotreby by podľa neho Ukrajine pomohlo vo vojne proti Rusku. „Pri nižšej spotrebe budú mať nemocnice s ranenými vojakmi dodávky prúdu garantované,“ poznamenal. Dodávatelia sa snažia s pomocou vlády aj medzinárodných partnerov zabezpečiť súčiastky potrebné na opravy siete, ktorých zásoby sa tenčia.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v sobotu zopakoval, že mier na Ukrajine je možný len vtedy, keď budú obnovené hranice z roku 1991. „Mier bude, keď zničíme ruskú armádu na Ukrajine a dosiahneme hranice z roku 1991,“ napísal Jermak na sociálnych sieťach.

Denník Ukrajinska pravda napísal tento týždeň s odvolaním sa na kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, že Rusko chce útoky na ukrajinskú infraštruktúru Kyjev prinútiť k rokovaniam. Peskov povedal, že raketové údery na Ukrajine sú zamerané na takú infraštruktúru, ktorá „priamo či nepriamo súvisí s vojenským potenciálom“. Nedostatok elektriny a tepla v mnohých ukrajinských oblastiach sú podľa neho dôsledkom toho, že kyjevské úrady odmietajú vyjednávať.

716 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine