Záplavy na Balkáne si vyžiadali šesť obetí a spôsobili veľké škody

Životy najmenej šiestich ľudí si vyžiadali záplavy, ktoré v dôsledku prívalových dažďov za posledné dva dni postihli územie Balkánu. Povodne tiež vyvolali rozsiahle evakuácie obyvateľov a spôsobili značné škody. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

21.11.2022 20:33
záplavy Foto:
Ľudia sa brodia po zaplavenej ulici v obci Kuč pri meste Škadar na severozápade Albánska v pondelok 21. novembra 2022.
debata

Na severozápade Albánska, jednej z najviac zasiahnutých oblastí, voda zaplavila rozsiahle plochy poľnohospodárskej pôdy a stovky domov. V oblasti došlo aj k výpadkom elektrickej energie, úrady museli evakuovať množstvo rodín.

V pondelok ráno našli policajní potápači telá dvoch nezvestných mužov, otca a syna, ktorých auto v nedeľu zmietla povodňová voda v dedine Boge, približne 150 kilometrov severne od hlavného mesta Tirana.

Ďalší štyria ľudia zahynuli cez víkend v dôsledku rozvodnenia riek v Čiernej Hore a Srbsku. V Čiernej Hore sa utopila žena spolu so svojimi dvoma deťmi, keď sa ich auto z mosta zrútilo do rieky. Na juhu Srbska sa po páde do rieky utopil dvojročný chlapec.

Úrady v regióne Raška na juhozápade Srbska vyhlásili pre silné záplavy výnimočný stav. V oblasti nasadili aj armádu pomáhajúcu s evakuáciou miestneho obyvateľstva a zaisťovaním dodávok pitnej vody a potravín.

Záplavy zasiahli aj oblasti na západe Kosova, spôsobili škody na budovách a vynútili si zatvorenie škôl. Obete na životoch miestne úrady bezprostredne nehlásili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Balkán #záplavy