Politico: USA nevylučujú, že Rusko použije na Ukrajine chemické zbrane

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa domnieva, že Rusko by mohlo na Ukrajine použiť chemické zbrane predtým, ako by sa pustilo do eventuálnej jadrovej konfrontácie s NATO. Stať by sa tak mohlo v prípade, že Moskva bude aj naďalej prehrávať na bojisku, napísal server Politico s odvolaním sa na anonymné zdroje.

24.11.2022 10:25
plynová maska, plyn, plynové masky, chemické... Foto:
Ilustračné foto.
debata (62)

Podľa šiestich dobre informovaných zdrojov, medzi ktorými sú pracovníci Pentagónu, Spojené štáty zatiaľ nemajú žiadne spravodajské informácie, ktoré by naznačovali, že takýto útok na Ukrajine bezprostredne hrozí. Mnohí americkí predstavitelia obrany sa domnievajú, že boje v zimných mesiacoch uberú na intenzite a že žiadna zo strán nebude schopná získať späť významné územie.

Ak však budú ruské straty na bojiskách pokračovať alebo sa ruská armáda na Ukrajine úplne zrúti, niektorí vysokopostavení predstavitelia zaoberajúci sa touto problematikou usudzujú, že Moskva by mohla siahnuť po chemických zbraniach – vrátane nervovoparalytickej látky novičok, ktorá je spájaná s otravou opozičného aktivistu Alexeja Navaľného. Jeden z amerických činiteľov uviedol, že pri takomto útoku by mohli byť použité látky, ktoré by sa dali ľahko zamaskovať tak, aby bolo ťažké zvaliť vinu na Moskvu.

VIDEO: Dážď smrti. USA dodali Ukrajincom novú zbraň
Video

Politico poznamenalo, že Rusko je spájané aj s použitím chemických zbraní v Sýrii: USA svojho času obvinili Moskvu, že pomáha sýrskej vláde zahladiť dôkazy o používaní zakázanej munície počas občianskej vojny v Sýrii.

Moskva zasa opakovane obvinila Ukrajinu a západné krajiny z prípravy provokácií s použitím zbraní hromadného ničenia – takzvanej špinavej bomby a chemických či biologických zbraní. Pre tieto svoje tvrdenia však Rusko dôkazy neposkytlo.

Bidenova administratíva sa čoraz viac prikláňa k názoru, že sa Rusko uchýli k nekonvenčným spôsobom vedenia vojny, ak bude na Ukrajine naďalej strácať pôdu pod nohami. USA sú si podľa serveru Politico vedomé, že Rusko investuje do schopností použiť chemické zbrane. Americkí senátori boli na jeseň informovaní o ruských zásobách chemických zbraní a hrozbe ich použitia na Ukrajine, uviedol nemenovaný poradca činný v Kongrese.

VIDEO: Ukrajina: Briti posielajú proti Rusom Kráľa mora
Video

Americké ministerstvo obrany tento rok na jeseň vyslalo tímy do krajín východnej Európy, ktoré mali ich armády oboznámiť s postupmi v prípade chemickej alebo biologickej hrozby, uviedol jeden z predstaviteľov Pentagónu a ďalšia osoba oboznámená s týmto plánom. V rámci miliardovej vojenskej pomoci Ukrajine medzitým USA poskytli Kyjevu ochranné chemické, biologické a jadrové vybavenie.

Rada Bieleho domu pre národnú bezpečnosť sa k záležitosti odmietla vyjadriť.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine