Kde sa skryjú Rusi? Ukrajinci dostrelia ďalej ako s HIMARS-om

Americké ministerstvo obrany sa zaoberá ponukou spoločnosti Boeing vyrobiť pre ukrajinskú armádu nové rakety s dostrelom až 150 kilometrov odpaľované zo zeme. Informovala o tom agentúra Reuters.

29.11.2022 05:00
GLSDB, vojna na Ukrajine
Test systému GLSDB.
debata (185)

VIDEO: Pozrite si systém GLSDB v akcii

Video
Video spoločností Saab a Boeing.

Navrhovaný zbraňový systém má skratku GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). V podstate ide o presné letecké bomby odpaľované na raketách. Ak Pentagon schváli jeho výrobu, na Ukrajine by mohol byť už na jar.

GLSDB je podľa agentúry inovatívna kombinácia raketového motoru M26 a výbušnej hlavice GBU-39. Obe technológie sú v amerických zásobách bežné. USA tiež plánujú zvýšiť produkciu 155-milimetrových delostreleckých granátov tak, že umožní ich výrobu súkromným firmám.

Podle zbraňového experta z Centra pre strategickú a medzinárodné štúdie Toma Karakoa sa americké zásoby znižujú oproti stavu, ktorý by armáda mala rada po ruke, a oproti objemu potrebnému k udržaniu vojenskej rovnováhy a zamedzenia konfliktu s Čínou. "Ide o to, aby ich získala veľa a za nízku cenu,“ poznamenal Karako.

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach

Video
Pozrite si na videu US Marines, ako funguje HIMARS.

Hovorca Boeingu správu agentúry Reuters nekomentoval. Ani Pentagon nechcel hovoriť o špecifických zbraňových systémov pre Ukrajinu. USA a ich spojenci však identifikujú a zvažujú výber zbraní, ktoré pomôžu Kyjevu.

Spojené štáty už pred niekoľkými mesiacmi odmietli Ukrajine poskytnúť systém ATACMS s dostrelom takmer 300 kilometrov. Ukrajinské jednotky momentálne disponujú americkými salvovými raketometmi HIMARS dostrelom asi 80 kilometrov.

VIDEO: Utiekol pred boľševikmi, jeho zbrane pomáhajú Ukrajincom
Video
Minulý týždeň Británia ohlásila, že Ukrajine dodá helikoptéry Sea King. Tie vyrába firma Sikorsky Aircraft, ktorú vlastní spoločnosť Lockheed Martin. Založil ju v roku 1923 Igor Sikorsky. Pripomenulo si ho ukrajinské ministerstvo obrany. "V roku 1918 prinútil boľševický prevrat jedného z najväčších moderných leteckých konštruktérov Igora Sikorského z Kyjeva odísť do USA. O storočie neskôr budú vrtuľníky Sikorsky S-61 Sea King, ktoré vytvorila jeho genialita, brániť jeho rodnú zem,“ napísal rezort obrany na sociálnej sieti Twitter a pridal video helikoptér Sea King.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna