Singapur zrušil zákon z koloniálneho obdobia trestajúci LGBTI+

Singapurský parlament zrušil zákon z koloniálneho obdobia, ktorý označoval pohlavný styk medzi homosexuálmi za trestný čin. Diskriminačný zákon, ktorého porušenie mohlo byť trestané až dvoma rokmi väzenia, nebol už dlhšiu dobu v krajine uplatňovaný, napísala agentúra AFP.

29.11.2022 13:45
debata (1)

Bojovníci za práva LGBT+ krok singapurského parlamentu privítali. Upozornili ale, že zákonodarný zbor zároveň schválil dodatok k ústave, ktorý má zabrániť súdnym sporom, ktoré v iných krajinách viedli k legalizácii zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Singapurská vláda dodatok k ústave obhajuje s tým, že by rozhodnutia o týchto otázkach nemali byť primárne záležitosťou súdov.

„Budeme sa snažiť udržať rovnováhu. Zachovať stabilnú spoločnosť s tradičnými, heterosexuálnymi rodinnými hodnotami, ale aj s priestorom pre homosexuálov, aby si mohli žiť svoje životy a prispievať spoločnosti,“ vyhlásil minister vnútra K. Shanmugam tento týždeň v parlamente.

Sexfluencing Čítajte viac Prinášame prehľad dúhových filmov a seriálov, ktoré stoja za pozretie

Zrušenie postihov za homosexuálny styk aj dodatok ústavy boli prijaté väčšinou, vďaka dominancii vládnucej Strany ľudovej akcie v parlamente. Kedy by mali nové zákony vstúpiť do platnosti, nie je jasné.

Postoje ku komunite LGBTI+ sa v Singapure v posledných rokoch zmenili a predovšetkým mladí ľudia sú liberálnejší, píše agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #diskriminácia #singapur #LGBTI+