Masívny úhyn tuleňov pri pobreží Kaspického mora zrejme spôsobil výron zemného plynu

Počet mŕtvych tuleňov, ktoré objavili na ruskom pobreží Kaspického mora, stúpol už na 2500. Dôvod ich najväčšieho masového úhynu za uplynulé desaťročie je naďalej nejasný, povedala v pondelok riaditeľka ruského Federálneho úradu pre dohľad nad prírodnými zdrojmi Svetlana Radionovová. Informovali o tom agentúry DPA a TASS.

04.12.2022 22:15 , aktualizované: 05.12.2022 14:31
tulene tuleň Foto:
Mŕtve tulene na pobreží Kaspického mora v južnom Rusku. 3.12.2022
debata (2)

Existujú náznaky, že zvieratá, nájdené na pobreží Kaspického mora v ruskej autonómnej republike Dagestan, uhynuli v dôsledku nedostatku kyslíka, vyvolaného výronom zemného plynu, uviedla Radionovová. Znečistenie vody úrady nezaregistrovali.

Vyšetrovanie nezvyčajne masového úhynu tuleňov stále pokračuje. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by ho zapríčinil vonkajší násilný zásah, napríklad útok pytliakov.

V Kaspickom mori sa každoročne nájde množstvo uhynutých tuleňov, píše DPA. V uplynulých rokoch však išlo len o stovky, a nie tisíce kusov.

Tamojšie úrady počet uhynutých tuleňov v priebehu víkendu viacnásobne zvyšovali a nevylúčili, že bude naďalej výrazne rásť.

„Je to najväčší masový úhyn tuleňa kaspického za uplynulé desaťročie. Príčiny sa vyšetria po laboratórnych testoch patologických materiálov zvierat,“ uviedlo v nedeľu dagestanské ministerstvo pre ochranu životného prostredia v so sídlom v Machačkale.

Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) už v roku 2008 klasifikovala tuleňa kaspického ako ohrozený živočíšny druh.

Populácia tohto druhu klesla za posledné storočie o približne 90 percent, dôvodom je do veľkej miery znečistenie spôsobené ťažbou ropy a jej spracovaním. Tulene sa často stávajú obeťami únikov ropy, pytliactva a nadmerného lovu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tuleň #Kaspické more