Rusi mali v Záporožskej jadrovej elektrárni rozmiestniť raketomety Grad

Ruské jednotky ovládajúce ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň v jej areáli rozmiestnili raketomety Grad. Vo štvrtok to uviedla ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

08.12.2022 23:45
Záporožská jadrová elektráreň Foto:
Ruský vojak stráži areál Záporožskej jadrovej elektrárne, máj 2022
debata (9)

Raketomety Grad sú podľa Enerhoatomu vedľa skladu vyhoreného paliva, ktorý sa nachádza blízko šiesteho bloku elektrárne. Rusi ich môžu použiť na útoky na druhej strane rieky Dneper, napríklad na mestá Nikopol a Marhanec.

Blízkosť reaktora a skladu vyhoreného paliva im potom poslúži ako „štít“ pred možnou ukrajinskou odvetou, uviedol Enerhoatom. Už skôr podľa neho ruská armáda v blízkosti šiesteho bloku vybudovala bližšie nešpecifikované súčasti obrannej infraštruktúry.

Video
Hrozí v Záporoží jadrová katastrofa? Vieme o rizikách, hovorí šéf atómovej misie

Záporožskú jadrovú elektráreň ruské jednotky obsadili niekoľko týždňov po začiatku invázie na Ukrajinu. Obe strany sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne, ktorá je najväčším zariadením tohto typu v Európe.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) do elektrárne poslala svojich inšpektorov a snaží sa presadiť, aby okolo elektrárne vznikla demilitarizovaná zóna. MAAE nereagovala na žiadosť o komentár k tvrdeniu Enerhoatomu o rozmiestnení raketometov Grad. Rusko tvrdí, že musí udržať kontrolu nad elektrárňou, aby ju bránilo pred ukrajinskými útokmi.

Záporožská jadrová elektráreň Čítajte viac Pri nehode v Záporoží by uniklo 10-krát viac rádioaktivity než v Černobyli
9 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Záporožská jadrová elektráreň