Po zosadení prezidenta vypukli v Peru protesty. Hlásia dve obete a viacero zranených

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a päť ďalších utrpelo zranenia pri nedeľných demonštráciách proti novej peruánskej prezidentke Dine Boluarteovej v meste Andahuaylas na juhu Peru. Kvôli protestom tam bolo uzatvorené letisko.

12.12.2022 11:23
Peruprotest / Limaprotest / Foto: ,
Členovia poriadkovej polície počas potýčky so stúpencami zvrhnutého peruánskeho prezidenta Pedra Castilla 11. decembra 2022 v Lime
debata (1)

Ministerstvo dopravy uviedlo, že letisko bolo terčom útokov demonštrantov od sobotňajšieho popoludnia. Protestujúci obkľúčili päťdesiatku zamestnancov letiska a policajtov na letiskovom termináli a bližšie neupresnený počet ľudí zobrali ako rukojemníkov. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť, ako z letiska stúpa dym.

Stúpenci zvrhnutého peruánskeho prezidenta...
Stúpenci zvrhnutého peruánskeho prezidenta...
+5Zosadený peruánsky prezident Pedro Castillo

Kancelária peruánskej ombudsmanky uviedla, že obete nedeľných protestov mali 15 a 18 rokov. „Prišli o život pri stretoch s políciou, zrejme v dôsledku strelných rán,“ dodal ten istý zdroj.

Protesty v Peru vypukli v stredu po tom, čo parlament odvolal z funkcie prezidenta Pedra Castilla. Vo štvrtok a piatok sa konali v metropole Lima protestné pochody, do ktorých sa zapojili stovky ľudí, ktorí žiadali rezignáciu Boluarteovej a vypísanie volieb.

V sobotu demonštrovalo 3-tisíc ľudí v Andahuaylase na juhu krajiny, kde má exprezident Castillo veľkú podporu. Niektorí z protestujúcich sa pokúsili vtrhnúť na policajnú stanicu. Zranenie utrpelo v sobotu najmenej 16 civilistov a štyria policajti.

Pedro Castillo Čítajte viac Zatkli peruánskeho prezidenta Castilla. Mal sa pokúsiť o štátny prevrat
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #Dina Boluarteová