Zomrela posledná havajská princezná. Jej rod zvrhli americkí obchodníci

Vo veku 96 rokov zomrela údajne posledná havajská princezná Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa. Jej rodokmeň zahŕňal kráľovskú rodinu, ktorá kedysi vládla nad ostrovom, pričom súčasne bola aj potomkom írskeho podnikateľa, ktorý sa stal jedným z najväčších vlastníkov pôdy na Havaji, informovala agentúra AP.

13.12.2022 08:00
Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa Foto: ,
Vo veku 96 rokov zomrela údajne posledná havajská princezná Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa.
debata (3)

Podľa agentúry AP Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa síce nemala žiadny oficiálny titul, ale bola živou pripomienkou havajskej monarchie a symbolom havajskej národnej identity, ktorá na ostrove pretrvala aj po tom, ako kráľovstvo v roku 1893 zvrhli americkí obchodníci. Havaj je v súčasnosti 50. štátom USA.

AP objasnila, že Abigailiným prastarým otcom bol írsky obchodník James Campbell, ktorý zbohatol ako majiteľ plantáží s cukrovou trstinou a bol jedným z najväčších vlastníkov pôdy na Havaji. Časť bohatstva nadobudnutého Campbellom zdedila aj Abigail.

Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa v mladosti študovala na viacerých univerzitách v zahraničí. Počas života financovala rôzne projekty vrátane štipendií pre domorodých havajských študentov, postavila sa proti projektu železničnej dopravy v Honolulu, podporovala protesty proti teleskopu, darovala štátu viaceré predmety patriace kráľovskej rodine. Jednou z jej vášní bol chov dostihových koní.

Krátko bola zasnúbená s mužom, no vo väčšine jej dlhodobých vzťahov figurovali ako partnerky ženy. V roku 2017 uzavrela manželstvo s Veronicou Gail Worthovou, s ktorou predtým spolu žili 20 rokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Havaj