Rusko ničí Ukrajinu 40-ročnou kazovou muníciou: Nabijú a dúfajú, že vystrelí

Rusko počas takmer desaťmesačnej vojenskej agresie na Ukrajine používa desaťročia starú muníciu s vysokou mierou poruchovosti, pretože vyčerpáva svoje zásoby. Vyhlásil to nemenovaný vysokopostavený vojenský predstaviteľ USA, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

13.12.2022 09:29
ukrajina donecko vojna ruiny Foto: ,
Žena pred zničenou bytovku po ruskom raketovom útoku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata (86)

„Čerpajú zo starnúcich zásob munície, čo jasne naznačuje, že sú ochotní používať i staršiu muníciu, z ktorej časť bola pôvodne vyrobená pred viac ako 40 rokmi,“ uviedol vojenský predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

VIDEO: Ako šíp. Po Rusku sa aj USA pochválili nadzvukovou raketou

[* video=„3b597fb7–95b1–437d-bf95–627f22c3b6eb“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok="Americké vzdušné sily informovali, že uskutočnili prvý test systému ARRW, teda nadzvukovej rakety odpaľovanej zo vzduchu. Rusko sa už niekoľko rokov chváli svojimi nadzvukovými strelami. ARRW odpálili z bombardéra B-52. Pozrite si video spoločnosti Lockheed Martin.

" *]

Spojené štáty obviňujú Rusko, že so zámerom posilniť svoju palebnú silu sa obracia na Irán a Severnú Kóreu, keďže Moskva vyčerpáva svoje štandardné zásoby munície.

Nabijú a dúfajú

Americký predstaviteľ odhaduje, že použiteľné zásoby munície Rusku postačia do začiatku roka 2023, ak sa neuchýli k zahraničným dodávateľom a starším zásobám. Používanie staršej munície je však spojené s rizikami, tvrdí predstaviteľ.

„Inými slovami – nabijete muníciu, držíte si palce a dúfate, že vystrelí, alebo že vybuchne, keď dopadne,“ povedal.

VIDEO: Naď: Rusi zničili jednu Zuzanu, S-300 Ukrajincov stále chráni

Video

Podľa amerických a ukrajinských predstaviteľov Irán poskytol Rusku bezpilotné lietadlá na použitie proti Ukrajine.

Moskva sa tiež pokúša získať od Iránu stovky balistických rakiet a ako protihodnotu mu ponúka bezprecedentnú vojenskú a technickú podporu, uviedla v piatok veľvyslankyňa Británie pri OSN Barbara Woodwardová.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj chce byť prezidentom do víťazstva Ukrajiny. Potom by rád zašiel k moru a na pivo

Británia si je „takmer istá, že Rusko sa snaží získať zbrane zo Severnej Kórey a ďalších štátov, na ktoré sa vzťahujú prísne sankcie, pričom ich vlastné zásoby sa citeľne zmenšujú“, dodala britská diplomatka.

Irán v novembri priznal, že dodal Moskve bezpilotné lietadlá, ale uviedol, že boli zaslané ešte pred vojnou na Ukrajine. Rusko popiera, že používa tieto iránske zbrane na útoky proti ukrajinským cieľom, ako aj to, že mu zbrane dodáva KĽDR.

Miestni obyvatelia sa v stredu 7. decembra 2022...
Miestny obyvateľ opúšťa svoj dom po tom, čo...
+8Horiaci bytový dom po ruskom ostreľovaní v...
86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine