Veterinári v Česku zakázali vonkajší chov hydiny pre šíriacu sa vtáčiu chrípku

Štátna veterinárna správa (SVS) zakázala vonkajší chov hydiny s výnimkou bežcov a holubov na celom území Českej republiky. Dôvodom sú pribúdajúce ohniská vtáčej chrípky. Chce tak zabrániť šíreniu nákazy do chovov. V utorok to uviedla česká SVS, informuje spravodajkyňa TASR Prahe.

13.12.2022 18:12
sliepka, hydina, vtáčia chrípka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Apelujeme na všetkých chovateľov hydiny, aby nariadené mimoriadne veterinárne opatrenia vo vlastnom aj verejnom záujme dôsledne dodržiavali, žiadame ich tiež o dodržiavanie zásad biologickej bezpečnosti v chovoch,“ povedal ústredný riaditeľ SVS Zbyněk Semerád.

Nariadenie tiež obmedzuje pohyb osôb v hospodárstvach s hydinou len na nevyhnutne potrebné osoby, ktoré sa o hydinu starajú. Chovatelia musia chrániť skladované krmivo, stelivo aj vodu pred prípadnou kontamináciou.

Od začiatku decembra bolo v Česku potvrdených šesť ohnísk vtáčej chrípky. Štyri z nich sa nachádzajú v Stredočeskom a dve v Juhočeskom kraji. Vo veľkochove v obci Frahelž museli na začiatku decembra pre nákazu utratiť 15 000 kačíc.

Vo všetkých odhalených ohniskách sa podľa SVS vyskytol vysoko patogénny variant vtáčej chrípky H5N1, ktorý môže byť potenciálne prenosný aj na človeka.

Rovnaké opatrenie o zákaze vonkajšieho chovu hydiny vydala SVS aj vlani v novembri. Ohnísk vtáčej chrípky pribúda v celej Európe.

Vtáčia chrípka je vírusové ochorenie zvierat, najmä vtákov, vyskytla sa však už aj u iných zvierat. Najčastejšie postihuje labute a divoké kačice, ktoré ochorenie prenášajú a nie je pre ne tak nebezpečné ako pre hydinu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka