Zháňali zbrane pre Moskvu. V USA obžalovali päť Rusov a dvoch Američanov

Pätica ruských občanov a dvaja Američania boli v Spojených štátoch obžalovaní z toho, že sa snažili obstarávať citlivé technológie pre Rusko a prali špinavé peniaze pre ruskú vládu. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti je medzi nimi človek, u ktorého panuje podozrenie, že je príslušníkom ruskej tajnej služby FSB.

14.12.2022 06:28
debata (4)

Obžalovaní sa spolčili, aby od amerických firiem získali vojenské technológie aj komponenty, ktoré majú civilné využitie, ale môže ich použiť aj obranný sektor. Išlo napríklad o elektronické komponenty, z ktorých niektoré môžu slúžiť pri výrobe jadrových alebo hypersonických zbraní. Obchod s takýmito citlivými technológiami je prísne regulovaný. Pašovali aj muníciu do ostreľovacích pušiek, čo je v rozpore so sankciami, ktoré Spojené štáty tento rok uvalili na Rusko. Washington sprísnil opatrenia proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

ATACMS, vojna na Ukrajine Čítajte viac USA chcú vyrobiť viac zbraní, aby Rusko nestíhalo

Dvaja ľudia boli zatknutí v Spojených štátoch. Údajný príslušník FSB bol minulý týždeň zatknutý v Estónsku, kde sa teraz bude rozhodovať o jeho vydaní do Spojených štátov. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti posielal alebo osobne pašoval z Estónska do Ruska elektroniku dvojakého použitia, muníciu a ďalší tovar, ktorého vývoz je kontrolovaný. Štyria ľudia sú stále na slobode. Všetci boli údajne napojení na Sernija Engineering a Sertal LLC, čo sú spoločnosti sídliace v Moskve a ovládané ruskými tajnými službami. Obžalovaným hrozí až 30 rokov väzenia.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland podľa britskej BBC povedal, že „jeho rezort a zahraniční partneri Spojených štátov nebudú tolerovať zločinecké projekty, ktorých cieľom je podporiť vojnové úsilie ruskej armády“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zbrane #pranie špinavých peňazí #FSB