V Berlíne prasklo obrovské cylindrické akvárium. Milión litrov slanej vody spustošil okolie

Úplne zničená hala hotela a spustošené okolie, tak vyzerajú následky deštrukcie obrieho akvária, z ktorého v centre Berlína unikol milión litrov slanej vody. Škody pripomínajú výbuch trhaviny, útoku však podľa polície zatiaľ nič nenasvedčuje. Prečo akvárium prasklo, jasné zatiaľ nie je, vylúčená nie je ani únava materiálu. Pre stovky hostí hotela, v ktorom akvárium bolo, incident znamenal nútené vysťahovanie.

16.12.2022 09:57 , aktualizované: 11:30
debata (7)
V Berlíne prasklo obrovské akvárium. Bolo...
V Berlíne prasklo obrovské akvárium. Bolo...
+4V Berlíne prasklo obrovské akvárium. Bolo...

Obrovské akvárium bolo súčasťou hotelového komplexu neďaleko námestia Alexanderplatz. Podľa medializovaných informácií sa okolo 05:45 ozvala hlasná rana a na ulicu vyletela časť fasády hotela. Výbuch bol taký silný, že ho zaznamenali dva seizmografy v Berlíne. Na záberoch užívateľov sociálnych sietí sú vidieť trosky akvária v rozsiahlej hale a ako medzi nimi prechádzajú záchranári so svetlami na prilbách.

„Počula som obrovskú ranu a dlhý burácavý zvuk,“ opísala v rozhovore s ČTK turistka z Francúzska, ktorá sa predstavila ako Rosalie. Rana ju prebudila a čo presne sa stalo, zistila až neskôr. To sa tiež od personálu hotela dozvedela, že izbu musí opustiť. „Zbalili sme sa narýchlo,“ povedala.

Z hotela Rosaliu, jej priateľa a ďalších hostí vyprevádzali hasiči. „Všetko bolo zničené, vyzeralo to ako po explózii, všade ale bolo mokro,“ uviedla. Rosalii sa podarilo odísť so svojimi vecami, niektorí hostia na tom však boli horšie. Záchranári z hotela počas dopoludnia vyvádzali aj turistov, ktorí išli bez kufrov a niesli si len pár vecí v ruke.

V Berlíne prasklo obrovské akvárium. Bolo... Foto: SITA/AP, Christoph Soeder
berlín, akvárium V Berlíne prasklo obrovské akvárium. Bolo súčasťou hotelového komplexu neďaleko námestia Alexanderplatz.

Tí, ktorí boli v čase skazy akvária mimo hotela, sa dovnútra dostali až neskôr tiež v sprievode hasičov. Na miesto prišli záchranári s pátracími psami, aby sa uistili, že pod troskami nie sú žiadni zavalení ľudia. Nikoho nenašli. Na miesto prišli aj odborníci, aby preverili statiku budovy. Hovorca berlínskej polície novinárom pred hotelom oznámil, že ľahké zranenia utrpeli dvaja ľudia.

Evakuovaní našli zázemie v mrazivom ráne neďaleko hotela, kam berlínsky dopravný podnik BVG spoločne s hasičmi pristavil autobusy. Hostia tam tiež čakali na odchod do náhradného ubytovania.

O tom, aký ničivý únik vody z akvária to bol, svedčí spustošené okolie hotela. Prúd pri vstupe do hotela zmietol veľké a ťažké kvetináče s rastlinami a kríkmi, poničil dopravné značky a povalil tiež reklamný pútač. Vchod zablokovali trosky nábytku a ďalšieho vybavenia, všade ležali črepy. Oveľa horšie podľa svedkov vyzerala hala, kde akvárium stálo. Svedkovia tiež vypovedali, že všade sú mŕtve ryby.

Voda z akvária sa dostala nielen na ulicu, ale tiež do podzemných garáží komplexu. Zaplavené podzemné poschodia boli vidieť z ulice pri vjazde do garáží, ktorý polícia zaistila páskou a strážila. Polícia uzavrela tiež ulicu Karola Liebknechta, na ktorú voda vytiekla, a celé okolie hotela vrátane obchodov. Naopak, ekonomická fakulta Humboldtovej univerzity, ktorá s hotelom susedí, zostala otvorená a škola pokračovala v bežnej výučbe.

V Berlíne prasklo obrovské akvárium. Bolo... Foto: SITA/AP, Christoph Soeder
akvárium, berlín V Berlíne prasklo obrovské akvárium. Bolo súčasťou hotelového komplexu neďaleko námestia Alexanderplatz.

V akváriu žilo asi 1 500 tropických rýb, bolo v ňom zastúpených okolo sto druhov. Majiteľ tejto vyhľadávanej turistickej atrakcie na internete uvádza, že ide o „najväčšie voľne stojace akvárium valcovitého tvaru na svete“. V uplynulých dva a pol roka bolo v rekonštrukcii, pri ktorej boli napríklad vymenené silikónové tesnenia. Otvorené bolo až tento rok v lete. Išlo o nádrž z plexiskla s výškou 16 metrov a priemerom 11,5 metra. Naplnená bola miliónom litrov slanej vody a návštevníci sa mohli zviezť výťahom vo vnútri valca.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #akvárium