Írsky premiér Martin odstúpil, strieda ho jeho predchodca

Írsky premiér Micheál Martin v sobotu oficiálne odstúpil zo svojej funkcie. Na čele írskej vlády ho má v rámci rotácie nahradiť Leo Varadkar, ktorého ešte musí potvrdiť parlament v Dubline. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17.12.2022 13:54
Írsko premiér Martin odstúpenie Varadkar Foto: ,
Írsky premiér Micheál Martin nastupuje do limuzíny po tom, čo odovzdal svoju demisiu írskemu prezidentovi Michaelovi D. Higginsovi v prezidentskej rezidencii v Dubline v sobotu 17. decembra 2022.
debata

Varadkar, líder liberálnej strany Fine Gael, nahrádza vo funkcii kresťanského demokrata a vodcu strany Fianna Fáil Martina na základe plánovaných podmienok koaličnej dohody uzavretej v roku 2020.

Martin oficiálne odovzdal svoju demisiu írskemu prezidentovi Michaelovi D. Higginsovi v prezidentskej rezidencii v Dubline. Povedal, že pre neho bola česť slúžiť ako premiér, a že sa „teší na druhú fázu tejto vlády“.

Politik z grófstva Cork viedol krajinu v čase najhoršej fázy pandémie ochorenia COVID-19 a krízy životných nákladov. Riešil tiež napäté výmeny názorov s Britániou v spojitosti s protokolom o Írsku a Severnom Írsku, ktorý je súčasťou pobrexitovej dohody medzi EÚ a Britániou.

Leo Varadkar, Veľká Británia, Írsko Čítajte viac Írsky premiér Leo Varadkar rezignoval

Dve hlavné politické strany, Fianna Fáil a Fine Gael, vytvorili v roku 2020 po parlamentných voľbách koaličnú vládu so Stranou zelených.

Varadkar (43) stál na čele vlády už v rokoch 2017 až 2020. Bol vtedy najmladším ministerským predsedom v dejinách Írskej republiky a zároveň prvým, ktorý sa verejne prihlásil k svojej homosexuálnej orientácii, píše agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Leo Varadkar #Micheál Martin