Lukašenko uviedol Iskandery do bojového režimu. Putin nemá záujem Bielorusko pohltiť

Bielorusko uviedlo do pohotovostného bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, ktoré mu dodalo Rusko, vyhlásil bieloruský líder Alexander Lukašenko na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Minsku. Putin prítomných novinárov ubezpečil, že Rusko nemá v pláne Bielorusko "pohltiť", a povedal, že s Lukašenkom počas stretnutia preberal pokračujúcu spoluprácu na spoločných vojenských cvičeniach a vývoji novej vojenskej techniky.

19.12.2022 21:44
iskander, raketa, rusko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (41)

Bielorusko od začiatku vojny na Ukrajine prepožičiava Rusku svoje územie na vykonávanie raketových útokov na napadnutú krajinu. O tom, že Rusko plánuje Bielorusku dodať raketové komplexy Iskander, ktoré môžu odpaľovať balistické rakety krátkeho doletu s potenciálne jadrovou hlavicou, informoval Putin v júni. Podľa tvrdenia hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnata však Rusko už týmito raketami na Ukrajinu z bieloruského územia útočilo.

VIDEO: Ruské rakety systému Iskander nasadené v bojoch na Ukrajine
Video

Ruskému vpádu na Ukrajinu predchádzalo vlani v zime rozsiahle spoločné cvičenie ruskej a bieloruskej armády v Bielorusku. Podľa Putinovho vystúpenia na konferencii v Minsku plánujú obe krajiny v praxi spoločných manévrov pokračovať.

„Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v praxi pravidelných spoločných cvičení i ďalších aktivít týkajúcich sa operatívnej bojovej prípravy,“ uviedol ruský prezident. Podľa Putina sa ponúka tiež možnosť, že sa Rusko bude podieľať na príprave posádok bieloruských armádnych lietadiel prispôsobených na použitie munície so špeciálnou jadrovou bojovou hlavicou.

VIDEO: Ruské bojové vozidlá trénujú na polygóne v Bielorusku
Video

Načrtnutá vojenská a ekonomická spolupráca oboch krajín však neznamená, že sa Rusko snaží Bielorusko „pohltiť“, upozornil Putin. Uviedol, že tieto „fámy“ sú pokusom nepriateľov Bieloruska a Ruska spomaliť „integračný proces“ oboch krajín. Rusko a Bielorusko tvoria formálne zväzové súštátie od roku 1999.

Lukašenko zdôraznil, že Bielorusko sa bez Ruska nedokáže zaobísť. „Buďme úprimní. Sme schopní sami bez Ruska ochrániť svoju nezávislosť a suverenitu? Nie sme,“ uviedol.

Ruský líder sa vydal na návštevu do Bieloruska po prvý raz od júna 2019. Putinov hovorca Dmitrij Peskov poprel špekulácie, že účelom Putinovej cesty je presvedčiť Bielorusko k priamej účasti v konflikte na Ukrajine. Novinári pozvaní na tlačovú konferenciu sa však Lukašenka a Putina na vojnu na Ukrajine nepýtali. Namiesto toho sa napríklad zaujímali, či by Putin zablahoželal svojmu náprotivku Emmanuelovi Macronovi, keby pri nedeľňajšom finále majstrovstiev sveta vo futbale bývala zvíťazila nie Argentína, ale Francúzsko. Macron je s Putinom v telefonickom kontakte a v minulosti bol kritizovaný za svoj pomerne ústretový postoj k ruskému lídrovi.

putin macron Čítajte viac Putin Macronovi: „Pozorne ma počúvaj!“

Na rokovaniach v Minsku sa zúčastnil aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Ten ku schôdzke oznámil, že Putin a Lukašenko potvrdili kurz oboch krajín smerujúci k posilneniu nezávislosti Ruska Bieloruska i ich zväzového súštátia.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine