Traja ľudia zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri streľbe v centre Paríža

Jedna žena a dvaja muži zahynuli a traja ďalší ľudia boli zranení, z toho jedna osoba vážne, pri streľbe blízko kurdského komunitného centra v srdci Paríža. Polícia zadržala podozrivého muža vo veku 69 rokov, ktorý má násilnú minulosť a bol nedávno prepustený z väzby. Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina útočník cielil na cudzincov, prezident Emmanuel Macron napísal o "hroznom útoku na Kurdov vo Francúzsku". Neďaleko miesta streľby kurdskí demonštranti napadli políciu, tá použila slzotvorný plyn; niekoľko strážcov zákona bolo zranených, informovali médiá.

23.12.2022 12:45 , aktualizované: 19:25
Police nationale Foto: ,
debata (17)

Streľba sa odohrala v miestnom kurdskom komunitnom centre v ulici d'Enghien a tiež v neďalekej reštaurácii a kaderníctve, povedala novinárom starostka desiateho obvodu Alexandra Cordebardová. Centrum Ahmeta Kayi, pomenované po rovnomennom spevákovi, je združenie, ktorého cieľom je „podporovať postupnú integráciu“ kurdského obyvateľstva žijúceho v centrálnom regióne Île-de-France.

Strelec bol zatknutý a prevezený na urgentný príjem do nemocnice, uviedla starostka. Podozrivý bol podľa BFM TV už pred rokom zadržaný kvôli útoku na utečenecký tábor v 12. obvode hlavného mesta. Motív streľby nebol bezprostredne jasný. Parížska prokurátorka Laure Beccuauová uviedla, že prípad vyšetruje ako vraždu, a že bude zisťovať, či za útokom nebol rasistický motív. „Sú tam traja mŕtvi, jedna osoba je v stave ohrozenia života, dve osoby sú zranené relatívne vážne a obvinený, ktorý by mohol byť vypočutý, je tiež zranený, najmä v tvári,“ dodala.

Zadržaný muž je francúzskej národnosti, pred odchodom do dôchodku pracoval na železnici. Je už bezpečnostným silám známy pre dva pokusy o vraždu z roku 2016 a decembra 2021, keď útočil na migrantov, ktorí prebývajú na okraji Paríža. Polícia prehľadala jeho bydlisko. Podľa Darmanina nebol vedený v žiadnom zozname ľudí podozrivých z radikalizácie a konal sám. Muž bol predtým členom streleckého klubu a legálne vlastnil niekoľko zbraní, povedal Darmanin. Po svojom nedávnom prepustení dostal muž zákaz opustiť Francúzsko a vlastniť zbraň.

„Francúzske úrady (kurdskú komunitu) opäť nedokázali ochrániť. Polícia Kurdov kontroluje, namiesto toho, aby sa postarala o ich bezpečnosť,“ uviedol Agit Polat, hovorca kurdského centra, v ktorom došlo k útoku. „Útok považujeme za teroristický čin. Je to súčasť napätia, ktoré zámerne udržiava Turecko,“ povedal Polat. Podľa informácií denníka Le Monde boli všetky tri obete kurdskí aktivisti. Kurdská demokratická rada vo Francúzsku na sobotu zvolala demonštráciu.

„Na ulici padlo sedem až osem výstrelov, bola to úplná panika, boli sme zatvorení vo vnútri,“ povedal agentúre AFP majiteľ obchodu v neďalekom dome, ktorý si želal zostať anonymný. Parížska polícia na Twitteri požiadala verejnosť, aby sa oblasti vyhla. Neskôr úrady oznámili koniec policajnej akcie. Pôvodné informácie médií hovorili najprv iba o zranených, neskôr len o jednej obeti.

„Videli sme starého belocha, ako prišiel a strieľal v kurdskom kultúrnom centre, potom išiel do vedľajšieho kaderníctva. So zamestnancami sme sa uchýlili do reštaurácie,“ povedal AFP ďalší svedok, ktorý sa predstavil ako Romain, zástupca vedúceho reštaurácie Pouliche Paris v ulici d 'Enghien.

Protiteroristickí prokurátori sú v kontakte s vyšetrovateľmi, ale v tejto fáze nenaznačili, že by útok mal teroristický motív. Francúzsko bolo v rokoch 2015 až 2016 zasiahnuté sériou smrtiacich útokov islamských extrémistov a zostáva v pohotovosti kvôli možnosti násilia spojeného s terorizmom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Paríž