Rekordné výdavky USA na zbrojenie kritizuje Čína, Taiwan ich víta

Peking odsúdil schválený budúcoročný rozpočet USA na obranu ako propagovanie "čínskej hrozby". Taiwan túto legislatívu privítal a uviedol, že preukazuje podporu samosprávnemu ostrovu. Pevninská Čína Taiwan považuje za svoje územie. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

24.12.2022 10:11
Čína / Taiwan / Vojenská loď / Foto: ,
Vojak čínskej armády sa díva cez ďalekohľad, kým v pozadí pláva taiwanská vojenská loď Lan Jang 5. augusta 2022
debata (15)

„Čína ľutuje a rozhodne sa stavia proti tomuto kroku USA,“ uviedlo v sobotu ministerstvo zahraničných vecí. Nový zákon označilo za vážnu politickú provokáciu, ktorá očividne zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a „vážne ovplyvňuje mier a stabilitu v Taiwanskom prielive“.

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí sa poďakovalo Kongresu USA „za preukázanie veľkého významu Taiwanu a posilneniu jeho bezpečnosti“.

VIDEO: Čína nasimulovala útok. Taiwan je pripravený na obranu.

Video

Prezident Joe Biden podpísal v piatok vo Washingtone zákon o obrane v hodnote 858 miliárd dolárov. Kongresmani výdavky na obranu pre infláciu zvýšili o 45 miliárd dolárov, v snahe posilniť vojenskú konkurencieschop­nosť USA s Čínou a Ruskom.

V indicko-pacifickom regióne legislatíva povoľuje zvýšenú bezpečnostnú spoluprácu s Taiwanom a Indiou v oblasti nových obranných technológií, bojovej pripravenosti a logistiky.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #zbrojenie