Mobilizovaní ruskí vojaci budú mať právo na bezplatné zmrazenie spermií

Ruskí vojaci, ktorí boli zmobilizovaní do vojenskej operácie na Ukrajine, budú mať právo dať si bezplatne zmraziť spermie v kryobankách, informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

28.12.2022 10:01
Ruská mobilizácia, vojna na Ukajine, vojaci s... Foto:
Ruskí regrúti v sprievode svojich manželiek kráčajú vlakom na železničnú stanicu v Prudboi v regióne Volgograd v Rusku.
debata (47)

TASS s odvolaním sa na predsedu Ruského združenia právnikov Igora Trunova uviedla, že ministerstvo zdravotníctva reagovalo na jeho výzvu o finančnú pomoc z rozpočtu v tomto pláne.

VIDEO: Ruská zima. Mobilizovaní trénujú boj aj v snehu a ľade
Video

Ministerstvo „sa rozhodlo zaviesť možnosť finančnej podpory z ruského federálneho rozpočtu na bezplatné uchovanie a skladovanie zárodočných buniek (spermií) tých občanov, ktorí sú mobilizovaní do špeciálnej vojenskej operácie (na Ukrajine) v období rokov 2022–24“, uviedol Trunov.

Rodiny môžu využiť uskladnený biomateriál tiež bezplatne, ak sa v ich povinnom zdravotnom poistení uvádza, že na to majú nárok.

VIDEO: Mobilizácia! Takto prebieha výcvik ruských odvedencov
Video

Ruský prezident Vladimir Putin vyvolal vojnu na Ukrajine vo februári a „čiastočnú mobilizáciu“ záložníkov vyhlásil 21. septembra po sérii vojenských neúspechov, pri ktorých Ukrajinci vytlačili ruské sily z východu Charkovskej oblasti. Rozhodnutie Kremľa o mobilizácii vyvolalo hromadný odliv brancov z Ruska. Desaťtisíce ich odišli do Gruzínska, Arménska či Kazachstanu, kam mohli vycestovať bez víz, analyzujú svetové tlačové agentúry. Počas protestov proti mobilizácii zadržali v Rusku tisíce ľudí.

VIDEO: Naď: Mobilizácia v Rusku? Predpokladám, že Putina zvrhnú
Video

Šéf Kremľa začiatkom decembra tvrdil, že v „oblasti operácií“ sa nachádza 150 000 z celkovo 300 000 mobili­zovaných „obrancov vlasti“, z ktorých približne 77 000 je priradených k bojovým jednotkám.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine