Extrémne chladné počasie si v USA vyžiadalo už 61 obetí. Po oteplení hrozia záplavy

Počet obetí extrémneho zimného počasia, ktoré počas uplynulého týždňa zasiahlo Spojené štáty, za zvýšil na najmenej 61. V piatok o tom informovali tamojšie úrady.

30.12.2022 09:07
Buffalo / Kalamita / Foto: ,
Záveje na jednej z ulíc v meste Buffalo po snehovej búrke, 29. decembra 2022
debata

Riaditeľ okresného úradu v Erie County Mark Poloncarz uviedol, že v štáte New York na východnom pobreží USA pribudli dve obete. Celkový počet mŕtvych v tomto štáte teda stúpol na 39. V Erie County sa nachádza i mesto Buffalo, kde prišlo o život najviac z obetí.

Poloncarz spresnil, že 17 z 39 obetí sa našlo vonku, 11 ľudí zomrelo vo svojich domoch a štyria v autách. Ďalší štyria zahynuli pri odpratávaní snehu a k trom obetiam sa nedostali včas záchranné zložky.

Deväť ľudí zomrelo pri dopravných nehodách spôsobených nepriaznivým počasím i v štáte Ohio.

Newyorskí predstavitelia vyjadrili obavy, že pri otepľovaní by topiaci sa sneh mohol spôsobiť záplavy. Domnievajú sa však, že situácia „pravdepodobne nebude taká zlá a záplavy budú minimálne“. Poloncarz dodal, že v celom regióne sa podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie.

Úrady v Buffale vo štvrtok zrušili zákaz používania motorových vozidiel v uliciach mesta, keďže podľa starostu mesta Byrona Browna „bol dosiahnutý významný pokrok“ pri odpratávaní snehu z ulíc. Opätovne otvorili hlavné cestné ťahy, predmestské komunikácie aj medzinárodné letisko Buffalo Niagara. Starosta však vyzval obyvateľov, aby aj tak zvážili nevyhnutnosť jazdy autom.

Bryon Center, Michigan. Vyťahovanie kamiónu po...
Vlny narážajú na skalnaté pobrežie počas silnej...
+17Opustené nákupné vozíky na parkovisku na Alpine...
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #snehová búrka #extrémne počasie