312. deň: Nový rok v Kyjeve sa začal raketovými útokmi

Počas prvých hodín nového roka 2023 zažil Kyjev ďalší útok raketami a dronmi.

01.01.2023 08:00 , aktualizované: 21:31
Kyjev, Ukrajina Foto: ,
Osvetlené izby v hoteli v Kyjeve, kde ľudia oslavovali príchod nového roka 2023 v nedeľu 1. januára 2023. Chvíľu po polnoci sa ale v hlavnom meste ozvali sirény vystríhajúce pred náletmi.
debata (467)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 312. deň
  • Rusko útočí raketami aj počas prvého dňa roka

VIDEO: Zelenskyj: Pomohli sme Západu nájsť samých seba.

Video

21:30 Nová vlna ruských útokov na ukrajinské mestá počas silvestrovskej noci dokazuje, že Rusko už nemá žiadne vojenské ciele a pokúša sa len usmrtiť čo najviac civilistov. Uviedol to v nedeľu poradca ukrajinského prezidenta Michajlo Podoľak, ktorého citovala agentúra DPA.

Ruské sily počas Silvestra a Nového roka útočili na Ukrajinu raketami a dronmi. Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu oznámili, že celkovo pri nich zahynuli štyria ľudia a 50 ďalších utrpelo zranenia.

„Masové ostreľovanie centier veľkých miest na Ukrajine v noci z 31. decembra na 1. januára demonštruje ďalšiu zmenu v charaktere vojny,“ napísal na Twitteri poradca prezidenta Volodymyra Zelenského

Táto zmena podľa Podoľaka spočíva v tom, že Rusko už v rámci pokračujúcej agresie voči Ukrajine „nemá žiadne vojenské ciele. Snaží sa zabiť len čo najviac civilistov a zničiť čo najviac civilných objektov“.

Počas silvestrovskej noci ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila desiatky kamikadze dronov iránskej výroby a rakiet, ktorými Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Mnohé z nich boli vystrelené na Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov. Kyjevská polícia zverejnila fotografiu jedného zo zostrelených dronov, na ktorom bol nápis „Šťastný nový rok“ v ruštine.

19:53 Západní spojenci musia v nadchádzajúcich mesiacoch zvýšiť výrobu zbraní, aby plne zabezpečili zásobovanie Ukrajiny vo vojne proti Rusku, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Správu na svojom webe v nedeľu priniesla stanica Sky News, informuje TASR. Počas bojov na Ukrajine sa podľa Stoltenberga spotrebúva „enormné množstvo“ munície, pričom ruský prezident Vladimir Putin sa zjavne pripravuje na dlhý konflikt.

Stoltenberg tiež povedal, že členovia Severoatlantickej aliancie musia udržiavať vlastné zásoby zbraní a zároveň pokračovať v dodávkach potrebnej výzbroje pre vládu v Kyjeve.

„Pre delostrelectvo potrebujeme enormné množstvo munície, náhradné diely, údržbu,“ uviedol šéf NATO pre nedeľňajší program rozhlasovej stanice BBC Radio 4. „Je to obrovská úloha. Musíme zvýšiť výrobu, a to presne spojenci z NATO aj robia.“

Stoltenberg dodal, že hoci Ukrajinci mali v posledných týždňoch v bojoch prevahu, objavujú sa náznaky toho, že sa ruské sily preskupujú, aby podnikli novú ofenzívu.

15:33 Moskva v nedeľu vyhlásila, že jej novoročné vojenské údery na Ukrajinu boli zamerané proti výrobe dronov. Podľa ruského ministerstva obrany sa nimi podarilo zmariť plány Kyjeva na „teroristické útoky“ proti Rusku. Informovala o tom agentúra AFP. Ruské sily počas Silvestra a Nového roka útočili na Ukrajinu raketami a dronmi. Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu oznámili, že podľa aktualizovaných údajov zahynuli traja ľudia a 50 ďalších utrpelo zranenia. Rusko v pondelok a vo štvrtok oznámilo zostrelenie dronov neďaleko vojenskej základne Engels. Táto základňa strategických bombardérov sa nachádza stovky kilometrov od ukrajinskej hranice. Začiatkom decembra hlásila Moskva útok sovietskymi dronmi na letisko Engels a ďalšiu základňu v Riazanskej oblasti.

14:13 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už vyše 8,83 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu soboty približne 14 000 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu. Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v sobotu odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 15 000 ľudí. A od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už vyše 7,04 milióna jedincov.

Nemecká tlačová agentúra DPA však pripomína, že aj keď tieto čísla udávajú počet prekročení štátnych hraníc, nemožno z nich úplne priamo odvodiť počet utečencov pred vojnou, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko.

Z údajov poľskej vlády z vlaňajšieho novembra žije v Poľsku okolo 1,3 milióna ukrajinských utečencov.

Hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz minulý týždeň pre PAP povedal, že jeho krajina sa chystá zintenzívniť a zrýchliť prepravu ukrajinských nemocničných pacientov – vrátane ranených vojakov – do ďalších európskych krajín. Niektorí budú prevezení do poľských nemocníc.

10:06 Ukrajinská armáda oznámila, že jej protivzdušná obrana v noci na nedeľu zostrelila 45 iránskych dronov, ktoré Rusko používa na vzdušné útoky. Len nad Kyjevom boli podľa nej zničené vyše tri desiatky vzdušných cieľov.

Velenie ukrajinského letectva ráno oznámilo, že protivzdušná obrana na Ukrajine v posledných hodinách roku 2022 zostrelila 13 dronov iránskej výroby. Po polnoci to bolo ďalších 32 strojov. Vojenská správa v Kyjeve podľa serveru RBK-Ukrajina uviedla, že nad metropolou bolo v noci na nedeľu zostrelených 32 ruských „vzdušných cieľov“. Predtým ukrajinské médiá informovali, že protivzdušná obrana strieľala aj na ruské rakety s plochou dráhou letu.

Črepiny jednej zničenej strely podľa úradov poškodili osobné vozidlo v jednej z kyjevských štvrtí. Kyjevská radnica ráno oznámila, že dopravný podnik v dôsledku náletov obmedzil prevádzku na jednej z liniek metra, keďže na koľajach jedného otvoreného úseku boli nájdené predmety podobné úlomkom rakiet.

Šéf Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba oznámil, že Rusko s pomocou dronov mierilo na objekty energetickej infraštruktúry. „Predbežne bez obetí. Došlo k poškodeniu infraštruktúry. Záchranné zložky pracovali na miestach nehody celú noc,“ uviedol na sociálnej sieti telegram.

8:29 Najmenej troch zranených civilistov, vrátane trojmesačného bábätka, si vyžiadalo ostreľovanie centra Donecka ukrajinskou armádou v nedeľu skoro ráno, uviedla ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na starostu mesta Oleksija Kulemzina (rus. Alexeja Kulemzina).

Doneck je od jari 2014 baštou proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Ukrajina považuje toto územie, ktoré sa vlani koncom septembra ruský prezident Vladimir Putin pokúsil pripojiť k Rusku v rámci anexie štyroch ukrajinských oblastí, za okupované.

Ukrajinská armáda podľa TASS ostreľovala Doneck o štvrtej hodine ráno moskovského času (02:00 SEČ) z raketometov, z ktorých vypálila celkovo 25 rakiet.Tie zasiahli okrem iného krytú tržnicu pri futbalovom štadióne Donbas.

Tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach preveriť z nezávislých zdrojov.

Doneck podľa ruských médií čelí ukrajinskému ostreľovaniu pravidelne, frontová línia nie je príliš vzdialená od mesta a ruským vojskám sa nedarí vypudiť ukrajinských vojakov z dobre opevnených postavení. Denník Kommersant s odvolaním sa na ruskú kriminálnu ústredňu uviedol, že tento piatok pri ostreľovaní Donecka ukrajinskými delami prišiel o život vysokopostavený ruský vojenský vyšetrovateľ Jevgenij Rybakov, často vyznamenávaný za svoje zásluhy, v minulosti bol nasadený v bojových akciách a protiteroristických operáciách na Kaukaze.

8:00 V Kyjeve a okolí boli počuť v prvej noci nového roka výbuchy. Podľa úradov strieľala protivzdušná obrana. Po celej Ukrajine bol v noci vyhlásený letecký poplach, napísal server RBK-Ukrajina.

Protivzdušná obrana v metropole podľa portálu pravdepodobne strieľala po ruských strelách s plochou dráhou letu a dronoch iránskej výroby, ktoré Rusko používa na vzdušné útoky. Pokiaľ ide o škody, úrady zatiaľ uviedli, že črepiny zostrelenej strely poškodili osobné vozidlo v jednej z kyjevských štvrtí.

„Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!“ vykrikovali podľa agentúry Reuters niektorí Kyjevčania z balkónov, zatiaľ čo jačali sirény varujúce pred náletom.

Vzdušný útok na hlavné mesto sa začal v prvú hodinu nového roka, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda, podľa ktorého Rusi ostreľujú metropolu raketami a strelami s plochou dráhou letu.

„Kyjev a okolie napadli drony,“ uviedol šéf oblastnej správy Oleksij Kuleba s tým, že protivzdušná obrana tento útok odráža. Kyjevská radnica podľa RBK tvrdí, že sa podarilo zostreliť 23 nepriateľských striel a dronov, a vyzvala občanov zostať v krytoch.

Kým niektoré oblasti Ukrajiny už varovanie pred náletmi odvolali, v centrálnej časti krajiny podľa agentúry Ukrinform letecký poplach trvá.

Predchádzajúci vzdušný útok na Kyjev podnikli Rusi v posledný deň minulého roka. Ukrajinská obrana na prístupoch k hlavnému mestu zostrelila sedem striel a jeden dron, dodal RBK-Ukrajina.

Kyjevom pri sobotňajšom vzdušnom útoku otriasla séria výbuchov, pri ktorých zahynul najmenej jeden človek. Medzi dvadsiatkou zranených je aj japonský novinár, uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Vo všetkých oblastiach na Ukrajine bol ohlásený letecký poplach. Protivzdušná obrana podľa BBC zasahovala v šiestich z 24 oblastí krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina zvíťazí a Rusku, ktoré označil za teroristický štát, nebude odpustené.

467 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine