V Európe je mimoriadne horúco, teploty aj cez 20 °C

Na juhu Poľska v nedeľu nadránom namerali teploty, ktoré skôr ako začiatkom januára zodpovedajú letu, napísal portál onet.pl.

01.01.2023 21:21
Nemecko, počasie, maják Foto: ,
Maják a vianočný stromček na konci móla v nemeckom Travemuende pri Baltskom mori v nedeľu 1. januára 2023.
debata (27)

VIDEO: Aké bude počasie na Slovensku počas prvého januárového týždňa roku 2023?

Video

V Glucholazoch pri hraniciach s Českom bolo 18,7 stupňa Celzia. Ak nočná teplota prekročí 20 stupňov, hovoria meteorológovia o tropickej noci. Neobvykle teplo bolo prvú noc nového roka tiež na západe Poľska, v Slubiciach na hranici s Nemeckom aj v dolnosliezskej Lehnici (Legnici) namerali po 04: 00 SEČ 16,9 stupňa Celzia.

„Bola to rekordne teplá noc. Priemerná teplota za uplynulý deň (za sobotu) bola 14 stupňov Celzia,“ uviedol poľský hydrometeorologický ústav (IMGW) na twitteri s tým, že takáto hodnota zodpovedá skôr máju alebo septembru.

Ďalší rekord padol dnes krátko predpoludním na varšavskom letisku Okencia, kde sa ortuť teplomera vyšplhala na 18,9 stupňa. „Je to nový rekord pre teplotné maximum v Poľsku pre január a rekordne vysoká teplota pre zimné obdobie vo Varšave,“ uviedol IMGW. Meteorológovia pripomenuli, že december bol mesiac extrémov: Najnižšia sa teplota dostala v polovici mesiaca v Zamosti na východe krajiny, kde bolo mínus 18,6 stupňa Celzia, najviac potom na Silvestra v Slubiciach na západe krajiny, kde stúpla na 18,1 Celzia

Portál huffingtonpost.fr cituje francúzskeho meteorológa Françoisa Jobarda, ktorý na twitteri napísal, že „na Nový rok sa nad veľkou časťou Európy, od severného Francúzska po Rusko, objavujú obrovské teplotné anomálie desať až 20 stupňov“.

Rekordy platné pre január zrejme padli v prvých hodinách tohto roka tiež v Dánsku alebo v Holandsku. V dedinke Abed na juhodánskom ostrove Lolland bolo 12,6 stupňa Celzia, najviac od roku 2005. V obci De Bilt neďaleko holandského Utrechtu bolo 15,6 stupňa Celzia, čo je o 0,5 stupňa viac, ako predstavoval doterajší januárový rekord.

V meste Délemont vo švajčiarskom kantóne Jura namerali 20,2 stupňa Celzia. Táto teplota prekonala doterajší januárový rekord. V Luzerne 12. januára 1993 bolo 19,4 stupňa. Viac ako 20 stupňov bolo v nedeľu aj v lichtenštajnskom hlavnom meste Vaduz, píše agentúra DPA.

V Nemecku bolo na Silvestra podľa predbežných údajov najteplejšie od začiatku meraní. Na dvoch staniciach v Bádensku-Württembersku a na dvoch v Bavorsku sa teplota dostala na hodnotu 20 stupňov a vyššie. V nedeľu v Bádensku-Württembersku v Ohlbachu neďaleko francúzskej hranice bolo 19,4 stupňa Celzia.

V Javorníku v Olomouckom kraji v nedeľu skoro ráno meteorológovia namerali 19,6 stupňa Celzia, čo je doteraz najvyššia januárová teplota v Česku.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie