Ukrajinský parlament odstránil zo svojej stránky príspevok oslavujúci Banderu

Ukrajinský parlament po protestoch poľskej diplomacie odstránil zo svojej internetovej stránky príspevok oslavujúci vodcu ukrajinských nacionalistov z čias druhej svetovej vojny Stepana Banderu.

03.01.2023 14:35
bandera, stúpenci, pochod, Foto: ,
Na snímke z roku 2019 stúpenci Stepana Banderu s jeho portrétom na pochode v Kyjeve
debata (245)

Poľsko od ruskej invázie na Ukrajinu z konca minulého februára vystupuje ako jeden z najväčších spojencov Kyjeva. „Pre poľský štát je oslavovanie Banderu neprijateľné,“ povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Arkadiusz Mularczyk v poľskom rozhlase. Odstránenie príspevku z parlamentného webu svedčí podľa neho o tom, že „ukrajinská strana vypočula hlas Poľska“.

Ukrajinský parlament v nedeľu zverejnil na twitteri fotografiu náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného pred Banderovým portrétom s pripomienkou, že 1. januára uplynulo 114 rokov od Banderovho narodenia. O deň neskôr poľský premiér a ministerstvo zahraničia protestovali.

Zatiaľ čo Ukrajinci – najmä zo západu krajiny – vidia v Banderovi bojovníka za nezávislosť a slobodu vlasti, Poliaci ho považujú za zodpovedného za vyvraždenie viac ako 100-tisíc Poliakov vo Volyni ukrajinskými nacionalistami počas druhej svetovej vojny. Niektorí ukrajinskí historici však namietajú, že v čase volynského masakru bol Bandera uväznený v nacistickom koncentračnom tábore a že etnické čistky tu podnikali aj Poliaci.

Bandera počas druhej svetovej vojny ako vodca ukrajinských nacionalistov jednostranne vyhlásil samostatný ukrajinský štát a spoliehal na podporu nemeckého Wehrmachtu. Bol ale zatknutý gestapom a uväznený. Jeho prívrženci medzitým na niektorých miestach spolupracovali s Nemcami, inde proti nim bojovali.

Neskôr brutálne vyháňali a vyhladzovali Poliakov z dnešnej západnej Ukrajiny, na svedomí mali aj vyvražďovanie Židov a volynských Čechov. Bandera je tak jednou z najkontrover­znejších postáv európskej histórie. V októbri 1959 ho v Nemecku zavraždil sovietsky agent.

Andrij Melnyk Čítajte viac Roztržka na obzore. Varšava kritizuje Kyjev: Diplomat bagatelizoval zločiny Banderu
245 debata chyba
Viac na túto tému: #Stepan Bandera #Ukrajina