Bonduelle čelí obvineniu, že dodávala konzervy ruským vojakom. Aj s prianím skorého víťazstva

Francúzska spoločnosť Bonduelle čelí od víkendu podozreniu, že dodala konzervy s jedlom ruským vojakom.

03.01.2023 19:10
debata (51)

S odvolaním sa na snímky darčekového koša, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, to uviedla stanica TF1. Podľa fotografií bol k balíčku potravín priložený odkaz s gratuláciou ruskej armáde. Spoločnosť obvinenia odmietla a agentúre AFP povedala, že ide o „podvrh“.

Užívatelia twitteru vyzývali na bojkot spoločnosti potom, čo sa na sociálnej sieti rozšírili fotografie, na ktorých sú vidieť štyri plechovky so zeleninou s logom Bonduelle. V koši je aj odkaz v ruštine: „Milí vojaci, prajeme vám šťastný Nový rok! Prajeme vám veľa šťastia a skoré víťazstvo!“

Osoba na fotografii má na sebe maskáčové nohavice a tričko s modrými a bielymi vodorovnými pruhmi. Novinár Stéphane Kenech poznamenal, že ide o tričko, ktoré je súčasťou uniformy ruských vojakov.

Stanica TF1 vyhľadala zdroj fotografií na ruskej sociálnej sieti Vkontakte, išlo o stránku s názvom „Yartsevo LIVE“, ktorá poskytuje spravodajstvo z mesta Jarcevo na západe Ruska. Príspevok, ktorý je teraz zmazaný, je stále k dispozícii v archívnej verzii.

Stránka sa v príspevku odvoláva na „blahoželania“ zaslané spoločnosťou Bonduelle desaťtisícom účastníkov ozbrojeného konfliktu. Uvádza tiež, že „sama spoločnosť potvrdila, že podpora našich obrancov je neoddeliteľnou súčasťou spoločenskej zodpovednosti Bonduelle“. Web citoval istú Jekaterinu Jelisejevovú, o ktorej písal ako o šéfke Bonduelle v Rusku.

Bonduelle obvinenia odmieta

Spoločnosť obvinenia odmieta. Vo vyhlásení skupina uviedla, že popiera „nepravdivé informácie, ktoré sa o nej šíria na ruských sociálnych sieťach“. Firma dodala, že „pokračuje vo svojej činnosti v Rusku s jediným cieľom zabezpečiť obyvateľstvu prístup k základným potravinám v tejto krajine a v susedných štátoch“.

Reakcia spoločnosti ale podľa TF1 vyvoláva otázku, ako sa mohli jej výrobky ocitnúť na ruskej frontovej línii. Neexistujú totiž žiadne dôkazy o tom, že by fotografie boli upravené. Stanica uvádza, že ruská pobočka potravinárskeho gigantu sa zúčastňuje kampane s názvom „Košík láskavosti“, ktorá sa začala z iniciatívy ruskej potravinovej banky. Túto informáciu Bonduelle potvrdila a povedala, že akcia sa koná každý rok a nemá žiadnu spojitosť s armádou.

Hoci majú byť potraviny pre najzraniteľnejších, podľa mnohých serverov z nich majú prospech aj „rodiny mobilizovaných“ a vojaci samotní.

Humanitárne koše pre vojakov boli zrejme skutočne odoslané niekoľko dní pred Vianocami. Gubernátor Smolenskej oblasti na Vkontakte hovoril o odoslaní siedmich ton humanitárnej pomoci na front. Na otázku ohľadom tejto skutočnosti Bonduelle uviedla, že distribúcia potravinových darov nie je v jej kompetencii, ale stará sa o ňu ruská potravinová banka.

Čo sa týka správy v darčekovom koši, ktorú podpísala Jelisejevová, francúzska spoločnosť potvrdila, že skutočne je šéfkou ruskej pobočky Bonduelle. Správa je ale podľa firmy falošná. Denník Le Figaro napísal, že Jelisejevová podľa jedného článku z ruského Forbesu v 90. rokoch pracovala ako prekladateľka pre ruskú tajnú službu FSB.

Bonduelle je jednou z mála francúzskych spoločností, ktoré po invázii na Ukrajinu pokračujú vo svojej činnosti v Rusku, rovnako ako predajňa pre domácich majstrov Leroy Merlin, holding Association familiar Mulliez alebo výrobca mliečnych výrobkov Lactalis.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bonduelle