Lotyšské tajné služby zatkli šéfredaktora Sputniku-Litva, Moskva protestuje

Lotyšské tajné služby minulý týždeň zadržali šéfredaktora litovskej odnože Kremľom podporovaného spravodajského portálu Sputnik Marata Kasema.

06.01.2023 16:53
Marat Kasem Foto: ,
Marat Kasem (uprostred) na snímke zo septembra 2013
debata (12)

Rusko tento krok označilo za politicky motivovaný a úplne neopodstatnený a jeho ombudsmanka sa obrátila na vysokého komisára OSN pre ľudské práva, aby sa zasadil o Kasemove práva.

Sputnik rovnako ako ruská televízia RT figurujú na sankčnom zozname Európskej únie a sú v nej zablokované kvôli šíreniu propagandy a dezinformácií o ruskej invázii na Ukrajine.

Podľa ruských médií súd v Rige vo štvrtok vydal príkaz na zatknutie Kasema kvôli podozreniu zo špionáže v prospech Moskvy.

Sputnik je súčasťou mediálneho holdingu Rossija segodňa vlastneného a prevádzkovaného ruskou vládou. Jeho šéf Dmitrij Kiseljov na zatknutie Kasema povedal, že ide „o jasné politické prenasledovanie, ktoré je úplne protiprávne a ničím nepodložené“. Je podľa neho typické pre „režim, ktorý nerešpektuje slobodu slova a aký sa vyvíja v Lotyšsku“.

Kasema na jar 2019 vyhostila Litva ako nežiaducu osobu a na päť rokov mu zakázala vstup na svoje územie. Agentúra RIA Novosti, ktorá je tiež súčasťou skupiny Rossija segodňa, uvádza, že ide o lotyšského občana, ktorý niekoľko rokov pre holding pracuje v Moskve. Do Lotyšska prišiel 30. decembra kvôli rodinným záležitostiam, ale bol zadržaný.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová sa dnes obrátila na vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volkera Türka, aby v prípade Kasema zakročil. „Považujem trestné stíhanie Marata Kasema za útok na slobodu prejavu a porušenie medzinárodných záväzkov Lotyšska pri ochrane práv novinárov,“ napísala na telegrame. „Vyzývam vysokého komisára OSN pre ľudské práva, aby na túto zjavnú skutočnosť upozornil a v rámci svojho mandátu prijal opatrenia na ochranu jeho práv,“ uviedla.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Lotyšsko #sputnik