Čína po troch rokoch úplne otvorila hranice

Čína po takmer troch rokoch prísnych reštrikcií kvôli COVIDU-19 úplne otvorila svoje hranice a nevyžaduje už pri ich prekročení karanténu, čo hneď prvý deň využili na návštevu blízkych aj desaťtisíce obyvateľov Hongkongu. Napísala o tom agentúra DPA.

08.01.2023 06:36
Koronavírus, Čína Foto: ,
Na fotografii zverejnenej tlačovou agentúrou Xinhua ľudia s maskami na tvári s batožinou čakajú v rade na železničnej stanici v Suzhou v provincii Ťiang-su vo východnej Číne v sobotu 7. januára 2023.
debata

Ázijské krajiny pre uvoľnenie režimu v Číne čakajú príval tamojších turistov a niektoré už oznámili, že budú požadovať negatívne testy na koronavírus.

Čínske úrady od marca 2020 vyžadovali od všetkých ľudí po príchode zo zahraničia trojtýždňovú karanténu v niektorom zo štátnych zariadení. Od vlaňajšieho júna sa karanténa skrátila na týždeň a od novembra na päť dní.

Úplný koniec povinnej izolácie povedie k tomu, že sa za hranice vydá veľké množstvo Číňanov. Obrovský záujem o cesty do pevninskej Číny hlási aj Hongkong, kde po predchádzajúcej registrácii môže hranicu denne prekročiť najviac 50 000 ľudí. Pre obyvateľov Hongkongu však naďalej platí povinnosť preukázať sa na hraniciach negatívnym testom na COVID-19.

Kvôli zatvoreným hraniciam niektorí ľudia z Hongkogu nevideli od začiatku pandémie svojich príbuzných žijúcich v Číne. „Ponáhľam sa, aby som konečne mohol za ňou,“ povedal agentúre AP na jednom z hraničných priechodov muž, ktorý sa chystal za svojou manželkou. Agentúra Reuters citovala ženu, ktorá sa po niekoľkých rokoch chystala navštíviť rodičov. „Moji rodičia na tom nie sú zdravotne dobre a ja som ich nemohla navštíviť ani keď zistili, že majú rakovinu čriev,“ povedala Teresa Chowová.

Cestovnú horúčku v Číne umocnia ešte nadchádzajúce oslavy lunárneho Nového roka, ktoré sú dôvodom na návštevy príbuzných. Nový rok pripadá na 22. januára, ale slávnostné 40-dňové obdobie okolo nového roka sa začalo v sobotu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus