Babiš je nevinný. Súd ho oslobodil v kauze Čapí hnízdo

Mestský súd v Prahe v pondelok oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH).

09.01.2023 09:14 , aktualizované: 11:28
Andrej Babis portret Foto:
Andrej Babiš
debata (85)

Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú podpredsedníčku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Štátny zástupca sa proti rozsudku môže odvolať.

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš privítal rozhodnutie súdu, ktoré ho oslobodilo v dotačnej kauze. Je rád, že ČR má nezávislé súdnictvo. Babiš to uviedol na svojej sociálnej sieti.

„Nevinný! Som veľmi rád, že máme nezávislé súdnictvo a súd potvrdil, čo som od začiatku tvrdil – že som nevinný a nič nezákonné som neurobil,“ napísal Babiš v príspevku.

Krátko pred vynesením rozsudku predseda senátu Jan Šott jedného z prítomných vykázal z pojednávacej miestnosti. Muž vykrikoval, že súdne konanie je nezákonné.

Ani jeden z obžalovaných si neprišiel vypočuť verdikt súdu osobne, zastupovali ich advokáti. O vynesenie rozsudku v ich neprítomnosti požiadali súdny senát v piatok minulý týždeň.

Babiš, Nerudová, Pavel Čítajte viac Bude z Babiša český Fico? Odpovedá politológ

Nagyová bola obžalovaná zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Babiš bol obžalovaný z trestného činu napomáhania dotačnému podvodu.

Obaja vinu opakovane odmietli. Ich advokáti sa vo svojich záverečných rečiach pokúsili súd presvedčiť, že FČH mohlo európsku dotáciu získať oprávnene. Snažili sa tiež spochybniť dôveryhodnosť kľúčového svedka, Andreja Babiša mladšieho, ktorý vypovedal v neprospech otca. Podľa expremiéra syna zmanipulovali niektoré médiá a ľudia, ktorí ho chcú odstaviť z politiky.

VIDEO: Babiš: Ak by som nešiel do politiky, tak by žiadne trestné stíhanie neexistovalo
Video

Ako reagovali najvyšší ústavní činitelia

Český premiér Petr Fiala v pondelok uviedol, že rozhodnutie súdu v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo je potrebné rešpektovať. Premiér ČR to napísal na sociálnej sieti.

„Rozsudok nezávislého súdu je potrebné rešpektovať. Na mnoho rokov prebiehajúci prípad, ktorý verejnosť sledovala, si každý vytvoril nejaký názor,“ reagoval na rozsudok Fiala na Twitteri. Podľa neho je podstatný fakt, že naozajstné politické zápasy sa v demokracii odohrávajú vo voľbách a nie v súdnych sieňach. „A táto veľká príležitosť nás čaká už tento piatok a v sobotu. Poďme voliť a poďme riešiť budúcnosť,“ dodal český premiér.

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil po vynesení rozsudku na sociálnej sieti Twitter napísal, že skutok popísaný v obžalobe v kauze FČH nie je trestným činom. „Rešpektujem a priznávam, že som vlastne rád, že v prezidentských voľbách budeme môcť v ČR voliť kandidátov podľa ich chovania bez pachuti obžaloby alebo neprávoplatného odsúdenia,“ reagoval. „Príďte prosím voliť!“ dodal.

VIDEO: Babiš: Zneužili proti mne môjho chorého syna
Video

Rozsudok komentovala aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Právny štát je podľa jej slov pilierom demokracie. „Rozhodnutie súdu by nemalo narušiť dôveru občanov v jeho nezávislosť, akokoľvek sa nám to môže zdať nespravodlivé. Káuz okolo Andreja Babiša je veľa a raz ho nemorálne konanie doženie,“ napísala na Twitteri. Dodala, že Babiš by nemal byť prezidentom ČR.

Pondelkové rozhodnutie súdu komentoval aj český minister vnútra Vít Rakušan. „Právny štát stojí na tom, že rešpektujeme rozhodnutia justície, či sa nám to osobne páči alebo nepáči. O charaktere pána Babiša si verejnosť urobila názor sama nielen počas procesu – verejne priznané klamstvo, chovanie k vlastnej rodine,“ uviedol na Twitteri.

Andrej Babis portret Čítajte viac Babiš pre Pravdu: Ako prezident by som nebol bábkou záujmových skupín

Aj kandidátka na post českého prezident Danuša Nerudová vyzvala na rešpektovanie rozsudku v kauze FČH. Dodala, že rozsudok nemení nič na tom, že Babiš v politike dlhodobo presadzuje iba svoje záujmy a prispieva k rozpadu demokracie. Ďalší prezidentský kandidát Petr Pavel v tejto súvislosti vyzval občanov Česka, aby prišli voliť. Obaja českí prezidentskí kandidáti na rozsudok reagovali na sociálnej sieti Twitter.

Súdny proces sa začal 12. septembra minulého roka. Počas pätnástich pojednávacích dní rozložených do viac než troch mesiacov súd vypočul desiatky svedkov a vykonal množstvo dôkazov. Medzi nimi bol posudok z odboru písmoznalectva, ktorý hovorí, že podpis Babiša mladšieho na listine o prevode akcií mohol napodobniť jeho otec alebo posudok o zdravotnom stave Babiša mladšieho. Podľa neho síce trpí schizofréniou, no dôveryhodnosť k tomuto prípadu to neovplyvňuje.

Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra FČH. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Preto mal Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zaistiť vyvedenie spoločnosti z holdingu Agrofert a akcie previesť na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) prevody akcií boli účelové s cieľom získať peniaze, na ktoré by inak nemali nárok.

babiš Čítajte aj V prvom kole prezidentských volieb by tesne vyhral Babiš. V druhom už nie, ukázal prieskum
85 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Čapí hnízdo #dotačný podvod