Česi nebudú mať chudobnú hlavu štátu

Je to súboj milionárov. Trojica favoritov, ktorým sa pripisujú najväčšie šance postúpiť do finále boja o Pražský hrad, má miliónové kontá, luxusné autá i bývanie. Jeden zo záujemcov je pritom suverénne najbohatším kandidátom, aký sa kedy uchádzal o najvyšší ústavný post Českej republiky.

11.01.2023 14:40
Web Babis Pavel Nerudova Foto: ,
Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová sú traja hlavní prezidentskí kandidáti v Českej republike.
debata (3)

Česi budú nástupcu Miloša Zemana voliť už nadchádzajúci piatok a sobotu. Rozhodujúce kolo prezidentských volieb je na programe o dva týždne neskôr. Ako prví už v stredu začali hlasovať ľudia v covidovej karanténe.

O post hlavy štátu sa uchádza osem kandidátov. Prieskumy dávajú najväčšiu šancu generálovi vo výslužbe Petrovi Pavlovi s nepatrným náskokom pred expremiérom a šéfom hnutia ANO Andrejom Babišom. Na chrbát im dýcha ekonómka Danuše Nerudová s podporou vyše pätiny voličov. Zvyšnej pätici kandidátov prischla úloha štatistov.

Najmajetnejším prezidentským kandidátom je líder hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý je so svojimi bezmála štyrmi miliardami eur jedným z najbohatších Čechov. „Hoci imanie jeho rivalov zďaleka nedosahuje také výšiny, ani oni núdzou netrpia,“ napísal vo svojej analýze majetkových pomerov uchádzačov o post hlavy štátu portál Lidovky.cz.

Piaty najbohatší Čech

Miliardár Babiš, ktorý svoje firmy vložil do zvereneckých fondov, je s majetkom 93 miliárd korún (3,87 miliardy eur) podľa rebríčka časopisu Forbes piatym najbohatším Čechom. Vo svojich 68 rokoch poberá aj starobný dôchodok. Týchto v prepočte necelých tisíc eur podľa vlastných slov každý mesiac posiela samoživiteľkám.

„Bývam v rodinnom dome v Průhoniciach. Vlastním aj byt a pozemky. Príjmy mám dostatočné. Poistenie alebo hypotéku nemám,“ zdôraznil Babiš pre Lidovky.cz. Do jeho vozového parku patrí auto značky Mercedes, Maybach, Škoda Enyaq a obytný automobil.

Babiš sa rád pochváli svojimi stykmi so zahraničnými miliardármi. V utorok napríklad na Twitteri zverejnil čerstvú fotografiu, na ktorej sa usmieva s Bernardom Arnaultom, „najbohatším mužom sveta“, ako zdôraznil.

Svoje majetkové pomery sa Babiš snaží vydávať za tromf, ktorý mu rozväzuje ruky. „Nikto si ma nemôže kúpiť, ovplyvniť alebo zastrašiť. Som úplne nezávislý – tak od peňazí, ako aj od záujmov rôznych vplyvových skupín. Ostatní kandidáti sa vo svojej kampani musia spoliehať na sponzorov, ktorí za svoju podporu časom budú skôr či neskôr niečo chcieť,“ povedal podnikateľ slovenského pôvodu pre Pravdu.

Zákonný limit pre výdavky na kampaň v prvom kole prezidentských volieb je 40 milión korún (takmer 1,7 milióna eur). V prípade postupu do druhého kola budú môcť dvaja finalisti minúť ešte ďalších desať miliónov. Pre Babiša a jeho hnutie nie je problém zabezpečiť si tieto peniaze bez cudzej pomoci. „Celú prezidentskú kampaň bude platiť hnutie ANO, žiadni sponzori zvonku," ubezpečila verejnosť podpredsedníčka ANO a ministerka financií bývalej Babišovej vlády Alena Schillerová.

Andrej Babis portret Čítajte viac Babiš pre Pravdu: Ako prezident by som nebol bábkou záujmových skupín

Milionári stavajú na viac koní

Do podpory Babišových protikandidátov sa podľa českých médií zapojila takmer desiatka z prvej stovky najbohatších Čechov. Niektorí z nich sa rozhodli zasponzorovať hneď niekoľko kandidátov naraz. „Pred prvým kolom majú taktiku väčšinou takú, že stavajú na viac koní. Pomáhajú niekoľkým favoritom, aby neprišli o vplyv,“ povedal serveru Lidovky.cz zdroj z prostredia českých veľkopodnikateľov.

Bývalej rektorke Mendelovej univerzity Nerudovej napríklad poslal päť miliónov korún Martin Moravec, ktorý stojí za sieťou drogérií Teta, dva milióny spolumajiteľ Jablotronu Dalibor Dědek. Ten poslal milión aj generálovi Pavlovi, ktorý už začiatkom kampane oznámil, že od každého darcu príjme maximálne tri milióny korún.

Bývalý náčelník českého generálneho štábu rozhodne netrie biedu. V porovnaní s majetkom hlavého rivala je ale, prirodzene, v inej váhovej kategórii. Vo svojich šesťdesiatich rokoch poberá starobný dôchodok pohybujúci sa okolo 29-tisíc korún (vyše 1 200 eur). K tomu ešte treba prirátať výsluhový dôchodok z armády rádovo v desiatkach tisíc korún mesačne.

„Mám výhodu, vlastné bývanie, platím len energie. Nemám hypotéky a záväzky. Nemusím už financovať štúdiá detí,“ povedal Pavel pre Lidovky.cz a dodal, že vlastní dva domy a chalupu. „Úspory mám rádovo v miliónoch korún,“ doplnil majiteľ bavoráku radu 2, VW Golf a motorky BMW.

Ekonómka Nerudová (44), ktorá si na škole naďalej drží čiastočný úväzok a má aj živnostenský list na vedenie účtovníctva a ekonomické poradenstvo, tiež dosiahne na miliónové sumy. Len za minulý rok si zarobila 3,4 milióna korún čistého (vyše 140-tisíc eur).

V spoločnom vlastníctve s manželom má Nerudová rodinný dom, chalupu a jeden stavebný pozemok. „Spoločne splácame hypotéky na tieto nehnuteľnosti. Najmä vďaka manželovmu výkonu advokácie máme úspory rádovo v miliónoch korún,“ doplnila s tým, že manželia vlastnia aj akcie zahraničných firiem a dlhopisy a tiež auto značky Toyota.

Babiš, Nerudová, Pavel Čítajte viac Bude z Babiša český Fico? Odpovedá politológ

Zemana čaká renta

V minulých prezidentských voľbách pred piatimi rokmi bol najmajetnejším kandidátom v Česku Michal Horáček, ktorý uviedol, že v piatich finančných inštitúciách mal vyše 232 miliónov korún (takmer desať miliónov eur). Druhým najbohatším bol obhajca prezidentského kresla Miloš Zeman, ktorý mal našetrených viac ako 12 miliónov korún . „Ide o celoživotné úspory, ktoré zahŕňajú aj výnos z publikačnej činnosti,“ povedal k tomu vtedy hradný hovorca Jiří Ovčáček.

Od marca, keď mu vyprší posledný madát, Zeman síce príde o viac ako 340-tisíc korún (vyše 14-tisíc eur) prezidentskej mzdy, finančné problémy mu však nehrozia. Dôstojný život mu podľa portálu iDNES.cz zaistí doživotná renta vo výške 50 tisíc korún (vyše 2000 eur) mesačne, plus viacúčelové paušálne náhrady v rovnakej sume, ako bude mať rentu. Poberať bude podľa serveru ceskeduchody.cz. aj starobný dôchodok vo výške asi 20-tisíc korún (830 eur). Exprezident bude mať tiež doživotný nárok na vozidlo s vodičom a ochranku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #prezidentské voľby #Petr Pavel #české prezidentské voľby #Danuše Nerudová