Výbuch plynovodu v Litve spôsobili zlé zvary, evakuovali celú neďalekú obec

Výbuch plynovodu na severe Litvy spôsobila s najväčšou pravdepodobnosťou technická porucha, uviedol v sobotu šéf miestnej sústavy plynovodov. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

13.01.2023 19:36 , aktualizované: 14.01.2023 12:26
debata (15)

„Jednou z (možných príčin) explózie boli defekty vo zvare potrubia, ale vyšetrovanie poskytne všetky odpovede v priebehu niekoľkých dní,“ povedal Nemunas Biknius, šéf spoločnosti AB Amber Grid, ktorá plynovod prevádzkuje. „Nemyslím si, že ide o nejaký druh úmyselnej činnosti. Myslím si, že ide o nehodu,“ dodal.

Po výbuchu v piatok večer plamene šľahali do výšky 50 metrov. Nevyžiadal si žiadne obete, ale 250 obyvateľov neďalekej dediny Valakeliai preventívne evakuovali. Požiar sa podarilo uhasiť do polnoci a v sobotu ráno sa obyvatelia mohli vrátiť. Zároveň sa začali práce na oprave poškodeného potrubia.

Podľa litovských úradov sa v bezprostrednej blízkosti explózie nenachádzali žiadne domy. Dedine s 250 obyvateľmi ležiacej približne pol kilometra od miesta však nariadili evakuáciu. Informoval o tom litovský telerozhlas LRT.

K explózii došlo približne o 17.00 h miestneho času (16.00 SEČ). „Preprava plynu cez poškodený plynovod bola okamžite zastavená, pričom odberatelia v okrese Pasvalys sú zásobovaní cez iné (neďaleké) potrubie,“ informovala spoločnosť. Poškodený plynovod zásoboval severnú časť Litvy aj susedné Lotyšsko.

Podľa predstaviteľa tamojšej okresnej správy Gintautasa Gegužinskasa vybuchol vysokotlakový plynovod, pričom explóziu sprevádzali zvuky podobné veľmi nízkym preletom lietadiel. „V blízkosti nie sú žiadne domy… Takže bezprostredne nie je ohrozený nijaký majetok… Doprava je dočasne pozastavená,“ do­dal.

Plynovod prepravuje plyn z baltského prístavu Klaipeda v Litve do susedného Lotyšska. V reakcii na inváziu na Ukrajinu Litva v apríli 2022 úplne prerušila dovoz ruského plynu. Teraz ho dováža prostredníctvom terminálu na kvapalný zemný plyn v Klaipede, ktorý v rámci diverzifikácie dodávok postavili pred desiatimi rokmi. Kapacita terminálu presahuje potreby Litvy a umožňuje dodávky do susedných krajín.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #plynovod